Fefernuski kociewskie.*

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Hej. A ile te fefernuski mogą leżakować w puszce? Czy mogą dłużej leżeć? Czy dawał ktoś z Was gotowa przyprawę np. Kotanyi?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Leżeć mogą tyle, ile zdołają.
icon_wink.gif

One jak pierniki.
 

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Dziękuję ci za szybką odpowiedź. Naprawdę, i cały czas będą miękkie? Pierniki musza dostać jabłko do towarzystwa, czy te również?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
ania29247 @ 2 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1594053Pierniki musza dostać jabłko do towarzystwa
Wcale nie muszą! Jeśli nie będziesz piec za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, każde będą miękkie od początku do końca.
Piekę różniaste pierniki od lat i jeszcze mi się nie zdarzyło, by były za twarde i wymagały specjalnych zabiegów "zmiękczających".
Trzeba tylko pamietać, by wyjmować je z pieca, jak są stwardniałe od spodu, ale z wierzchu jeszcze miękkie, bo ostatecznie stwardnieją stygnąc. IMO 170 stopni zupełnie wystarczy. Czas zależy od grubości (8 -13 minut).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Dziękuję Wam bardzo. Sprawdzę w najbliższej przyszłości ;) A co do jabłuszka ja wyciągam pierniczki jak są jeszcze bardzo mięciutkie, małe pieke nawet 5 minut i nie wszystkie pozostają miękkie, im więcej mają miodu tym twardsze i jabłuszko jest niezbędne ;) Zazdroszczę Ci, ze jakoś omijasz ten etap.
 

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
icon_smile.gif
Nie, nie. Z tego przepisu na pewno będą miękkie. O tych jabłuszkowych mówiałam własnie o innych przepisach, ale zamotałam hihi, ale dzięki Wam bardzo
icon_smile.gif
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Zagapiłam się i zapomniałam, że miałam je zrobić
icon_sad.gif

Myślicie, że da rade na święta jeśli dzisiaj zagniotę ciasto?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Nie wiem, czy sama jeszcze nie zagniotę z 1/3 porcji, bo bardzo nam smakowały.


EDIT:
Zagniotłam. Z mąki pełnoziarnistej orkiszowej (300g) i żytniej (200g), z miodem gryczanym i większą ilością korzeni. Będą katarzynki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Zrobiłam z całości. Ucieszyłam się, że takie ładne gładkie ciasto mi wyszło, przełożyłam do miski, przykryłam, odstawiłam, pomyłam brudne gary. Zrobiłam sobie kawę, piję i tak mnie nagle olśniło, że w przepisie była soda i amoniak a ja nie dałam żadnego.... Ta skleroza mnie kiedyś wykończy.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ja zapomniałam je rozpuścić w wodzie - sypnęłam ot tak do mąki.
icon_smile.gif
Tak to jest, jak się czyta tylko składniki, bez sposobu wykonania.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
W tym roku widziałam amoniak w Lidlu, obok cukru z wanilią i przypraw korzennych.


U mnie już upieczone, w formie katarzynek. Część potraktowałam cytrynowym lukrem z prawdziwą wanilią, a część - kawowym. W tym ostatnich nie spodobał mi się efekt kolorystyczny, więc je przemalowałam czekoladą:

katarzynki1.jpg katarzynki2.jpg
 

Załączniki

  • katarzynki1.jpg
    katarzynki1.jpg
    89.1 KB · Wyświetleń: 7
  • katarzynki2.jpg
    katarzynki2.jpg
    81.1 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Ostatnią edycję dokonał moderator: