Feijoada*

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Wspomnienie z dzieciństwa z dalekiej Brazylii, lekko zmodyfikowany przepis na potrzeby własne :mrgreen:

0,5 kg czarnej fasoli
0,5- 0,4 kg cienko pokrojonego wedzonego boczku
0,5 kg kiełbasy pokrojonej w zapałkę
Sól, czosnek, pieprz, majeranek lub inne zioła

Fasolę najlepiej namoczyć poprzedniego dnia (lub podgotować w szybkowarze). Boczek drobno pokroić i wraz z pokrojona kiełbasą dobrze podsmażyć na małej ilości oleju.
Do gotującej się fasolki dodać boczek , kiełbasę i przyprawy. Gotować do uzyskania miękkiej fasoki i wytworzenia się nieco gęstego czarnego sosiku. Podawać koniecznie z ryżem.
Smacznego
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,424
113
Szukając propozycji na danie z czarnej fasoli odgrzebałam bardzo stary wątek.
I tu pytanie do kogoś, kto coś robił z czarnej fasoli w puszce: czy zalewę wylać całą czy może trochę zostawić. Podoba mi się ten przepis, ale muszę zrobić z fasoli w puszce, bo taką mam i muszę zużyć.
Może ktoś coś podpowie 🤔
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,424
113
Dziękuję. Trafiłam na ten post, ale chciałam zajrzeć do oryginału na blog AgusiH i z telefonu nie chcą mnie tam wypuścić. Z laptopa nie mam problemów i jutro zajrzę.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Dodawałam tylko do sałatek z dużą ilością zieleniny (głównie kiełki słonecznika) dla gościa vege. Zachwycił się, bo podobno jest bardzo modna, Smak? Fasolowy, może bardziej wyrazisty ...