Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Do tego dania nadają się ryby o ścisłym mięsie, nie rozpadające się w czasie przygotowania i smażenia. Zgodnie z sugestiami robiłam to danie z łososia.
Składniki
75 dkg filetu z łososia bez skóry
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1/4 l piwa
6 - 8 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
tłuszcz do smażenia (ja biorę olej)
1 kubek jogurtu ( 400 - 450 g)
1/2 niewielkiego słoiczka majonezu
ogórki konserwowe ( 1- 2 zależnie od wielkości)
1 ugotowane na twardo jajko
Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i lekko musztardą. Piwo wlewamy do miski, dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki do piany. Dodajemy olej, cukier i sól. Ciasto ma być raczej gęste (ja daję 8 czubatych łyżek mąki) i dobrze trzymać się na rybie. Filety zanurzamy w cieście i od razu smażymy na średnim ogniu w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor. Regulujemy ogień tak, żeby ryba doszła w środku. Osączamy przez chwilę na papierowym ręczniku lub kratce. Usmażoną rybę trzymamy w nagrzanym lekko piekarniku.
Przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, posiekanego jajka i ogórków. Rybę podajemy z sosem oddzielnie w sosjerce i sałatką ziemniaczaną przyprawioną olejem i octem winnym.
Składniki
75 dkg filetu z łososia bez skóry
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1/4 l piwa
6 - 8 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
tłuszcz do smażenia (ja biorę olej)
1 kubek jogurtu ( 400 - 450 g)
1/2 niewielkiego słoiczka majonezu
ogórki konserwowe ( 1- 2 zależnie od wielkości)
1 ugotowane na twardo jajko
Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i lekko musztardą. Piwo wlewamy do miski, dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki do piany. Dodajemy olej, cukier i sól. Ciasto ma być raczej gęste (ja daję 8 czubatych łyżek mąki) i dobrze trzymać się na rybie. Filety zanurzamy w cieście i od razu smażymy na średnim ogniu w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor. Regulujemy ogień tak, żeby ryba doszła w środku. Osączamy przez chwilę na papierowym ręczniku lub kratce. Usmażoną rybę trzymamy w nagrzanym lekko piekarniku.
Przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, posiekanego jajka i ogórków. Rybę podajemy z sosem oddzielnie w sosjerce i sałatką ziemniaczaną przyprawioną olejem i octem winnym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: