Focaccia z San Remo

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
FOCACCIA Z SAN REMO
http://cucinadeliziosa.spaces.live.com/blo...!4792.entry

Przepis oryginalny na 4 osoby:
500 g ciasta chlebowego
2 lyzki oliwy extarvergine
2 zabki czosnku
4 czarne / zielone / oliwki
2 filety z sardeli
2 pomidory
rozmaryn
kilka kaparow
- wyrobic ponownie ciasto dodajac oliwe
- rozciagnac ciasto na blasze posmarowanej oliwa
- pokryc powierzchnie siekanym czosnkiem, plasterkami oliwek i kawalkami sardeli
- polac leciutko oliwa, posypac kaparami i rozmarynem
- piec w temperaturze 200°C przez 25 minut

Przepis ten posluzyl mi za insipracje: sama focaccia ma zreszta wiele wersji, a nawet nazw.
Mozna uzyc zwyklego ciasta chlebowego / z maki chlebowej nr 650 / albo jednego z tych:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18901
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...focaccia+barese / mam nadzieje, ze mieszkancy obu regionow nie wezma mi tego za zle /
Sam sposob pieczenia tez byl podobny do poprzedniego / tzn. dalam im czas na podrosniecie /. Zamiast rozmarynu uzylam oregano, a oliwek nie mialam. Mysle jednak, ze mozna wszystkie dodatki komponowac wg wlasnego smaku. To samo dotyczy ksztaltu / focaccia moze byc takze prostokatna /.

Cucina_066.jpg
 

Załączniki

  • Cucina_066.jpg
    Cucina_066.jpg
    340.3 KB · Wyświetleń: 2

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dzis odbieglam od przepisu: pomidorki, oliwa i rukola / ta ostatnia polozona na focaccie juz po upieczeniu /.