Focaccia
280 g semoliny / maki z pszenicy twardej /
200 g maki pszennej
310 ml wody / 28° /
1 lyzka oliwy extravergine
4 lyzeczki cukru
2 lyzeczki soli
1 torebka drozdzy instant / 7 g /
oliwa + woda + sol morska gruba / oregano lub rozmaryn /
Program: Dough / bez pieczenia /
Pieczenie: 20 minut w temp. 220°
- natluscic forme prostokatna / nie uzywac papieru do pieczenia /
- wyrosniete ciasto zostawic w maszynie jeszcze przez 15-20 minut, nastepnie przelozyc do formy / rozciagnac dokladnie /
- zostawic jeszcze na 15-20 minut w cieplym piekarniku
- posmarowac wierzch oliwa wymieszana z woda / focaccia nie wyschnie w czasie pieczenia /, palcami porobic dolki w ciescie
- posypac powierzchnie gruba sola / oregano /
- piec w temperaturze 220° przez 20 minut
- po upieczeniu wyjac focaccie z formy, posmarowac znowu oliwa z woda / wsiaknie po 2 minutach /
Wersje:
- focaccia z dodatkiem oliwek
- focaccia z cebula podduszona na patelni
- focaccia z szynka parmenska, szynka wedzona, z serem
- ciasto przed upieczeniem mozna podzielic na 2 czesci, faszerujac w srodku szynka, serem, mozzarella, tunczykiem, cebula itp. i pokrywajac pozostala czescia ciasta / upiec dopasowujac ewentualnie czas pieczenia /
280 g semoliny / maki z pszenicy twardej /
200 g maki pszennej
310 ml wody / 28° /
1 lyzka oliwy extravergine
4 lyzeczki cukru
2 lyzeczki soli
1 torebka drozdzy instant / 7 g /
oliwa + woda + sol morska gruba / oregano lub rozmaryn /
Program: Dough / bez pieczenia /
Pieczenie: 20 minut w temp. 220°
- natluscic forme prostokatna / nie uzywac papieru do pieczenia /
- wyrosniete ciasto zostawic w maszynie jeszcze przez 15-20 minut, nastepnie przelozyc do formy / rozciagnac dokladnie /
- zostawic jeszcze na 15-20 minut w cieplym piekarniku
- posmarowac wierzch oliwa wymieszana z woda / focaccia nie wyschnie w czasie pieczenia /, palcami porobic dolki w ciescie
- posypac powierzchnie gruba sola / oregano /
- piec w temperaturze 220° przez 20 minut
- po upieczeniu wyjac focaccie z formy, posmarowac znowu oliwa z woda / wsiaknie po 2 minutach /
Wersje:
- focaccia z dodatkiem oliwek
- focaccia z cebula podduszona na patelni
- focaccia z szynka parmenska, szynka wedzona, z serem
- ciasto przed upieczeniem mozna podzielic na 2 czesci, faszerujac w srodku szynka, serem, mozzarella, tunczykiem, cebula itp. i pokrywajac pozostala czescia ciasta / upiec dopasowujac ewentualnie czas pieczenia /