- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
QUOTE (JotHa @ 14 Feb 2007, 10:22 ) index.php?act=findpost&pid=449017Jeju ! W koncu znalazlam te bagietki (dzieki linkowi Tatter z innego watku mirabellkowego odsylajacego mnie tutaj).
Patrzac na te gabietki z pierwszych zdjec nasuwa mi sie zapytanie, czy to wyjda chlebki w stylu tzw. pszennych, czasami gdzieniegdzie nazywanych bulkami paryskimi ?
Patrzac na te gabietki z pierwszych zdjec nasuwa mi sie zapytanie, czy to wyjda chlebki w stylu tzw. pszennych, czasami gdzieniegdzie nazywanych bulkami paryskimi ?
JotHa
Odpowiadam zanim znikniesz. Mysle, ze wiem co masz na mysli, otoz nie, ciasto jest typowo bagietkowe. Rzecz w tym, ze moj piec ma tylko taki rozmiar (jaki ma) i dluzszej bagiety sie w nim upiec nie da, nie zapominaj, ze w piekarniach piecze sie je w ogromnych piecach i dlatego sa dlugie i cienkie, a nie krotkie i szerokie. Dlatego domowe z wygladu przypominaja chlebki bardziej niz prawdziwe bagietki o ktorych myslisz.
Z tego samego ciasta mozna oczywiscie zrobic wiele mniejszych bagietek z "czubkami" i beda to rowniez bagietki, bo o rodzaj ciasta tu chodzi i procentowy stosunek "crust" do "crumb" (chrupiacej skorki do miazszu)...
Ostatnią edycję dokonał moderator: