Miesięcznik "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
Wytopiony podczas pieczenia gęsi smalec
2 - 3 kwaśne jabłka
majeranek i sól do smaku.
Skrupulatnie zebrany w czasie pieczenia gęsi i podczas odtłuszczania sosu smalec przesmażamy z obranymi i pokrojonymi na cząstki jabłkami, majerankiem i solą do smaku. Kiedy jabłka zmiękną i częściowo rozpadną się, smalec ochładzamy. W ten prosty sposób otrzymujemy doskonałe, lekko pikantne i bardzo aromatyczne "smarowidło" do chleba, zwłaszcza razowego. Kto nadziewa gęś jabłkami może do smalcu, zamiast świeżych jabłek, użyć części nadzienia jabłkowego.
Składniki
Wytopiony podczas pieczenia gęsi smalec
2 - 3 kwaśne jabłka
majeranek i sól do smaku.
Skrupulatnie zebrany w czasie pieczenia gęsi i podczas odtłuszczania sosu smalec przesmażamy z obranymi i pokrojonymi na cząstki jabłkami, majerankiem i solą do smaku. Kiedy jabłka zmiękną i częściowo rozpadną się, smalec ochładzamy. W ten prosty sposób otrzymujemy doskonałe, lekko pikantne i bardzo aromatyczne "smarowidło" do chleba, zwłaszcza razowego. Kto nadziewa gęś jabłkami może do smalcu, zamiast świeżych jabłek, użyć części nadzienia jabłkowego.