Gnocchi ziemniaczane klasyczne z masłem szałwiowym i parmezanem

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
1 kg mącznych ziemniaków
250g mąki pszennej
1 jajko
50g masła rozpuszczonego
sól do smaku

Ziemniaki ugotować.Lekko ostudzić,obrać i przepuścić przez praskę.Dodać mąkę ,jajko,masło i sól do smaku.Zagnieść szybko ciasto.Wysypać blat mąką.Z ciasta uformować wałki.Pokroić je na małe kawałki.Każdy kawałek uformować ręką,zrobić przedziałek i odcisnąć ząbki widelcem.

Masło szałwiowe
Na patelni rozpuścić masło.Wsypać listki szałwii i podsmażyć.
Polać gnocchi i posypać parmezanem
daumen.gif


 

Załączniki

  • CIMG1133_1.JPG
    CIMG1133_1.JPG
    157.9 KB · Wyświetleń: 0