- Maj 11, 2008
- 2,112
- 1,561
- 113
Bardzo smaczne, aromatyczne gofry. Przepis pochodzi z "Food Network magazine" i jest autorstwa Claire Robinson.
- 1 nieduza dynia (potrzeba ok. 1.5 szkl. puree dyniowego)
- 2 szkl. maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 0.5 lyzeczki sody (nie dodalam)
- 1 lyzeczka soli
- 2 lyzeczki przyprawy do ciasta dyniowego (zastapilam mieszanka cynamonu, galki muszkatolowej i szczypta imbiru)
- 0.5 szkl. cukru brazowego
- 2 spore jajka
- 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. mleka
- 50 g masla roztopionego
Dynie upiec w piekarniku i przygotowac puree (jesli zawiera duzo plynu, odsaczyc na sitku).
Wymieszac make, proszek do pieczenia, sode, sol i przyprawy w misce. W drugiej misce wymieszac cukier i zoltka, dodac puree dyniowe, jogurt i mleko. Dokladnie wymieszac i dodac stopnione maslo. Dyniowy mix dodac do maki, wymieszac do polaczenia skladnikow. Ubic bialka i dodac do masy. Piec w gofrownicy.
Robilam z polowy porcji, wyszly mi 4 gofry. W oryginale autorka proponuje podanie gofrow z bita smietana i posypka przygotowana z uprazonych nasion dyni i slonecznika. My zjedlismy gofry bez zdanych dodatkow. Bardzo nam smakowaly. Polecam
- 1 nieduza dynia (potrzeba ok. 1.5 szkl. puree dyniowego)
- 2 szkl. maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 0.5 lyzeczki sody (nie dodalam)
- 1 lyzeczka soli
- 2 lyzeczki przyprawy do ciasta dyniowego (zastapilam mieszanka cynamonu, galki muszkatolowej i szczypta imbiru)
- 0.5 szkl. cukru brazowego
- 2 spore jajka
- 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. mleka
- 50 g masla roztopionego
Dynie upiec w piekarniku i przygotowac puree (jesli zawiera duzo plynu, odsaczyc na sitku).
Wymieszac make, proszek do pieczenia, sode, sol i przyprawy w misce. W drugiej misce wymieszac cukier i zoltka, dodac puree dyniowe, jogurt i mleko. Dokladnie wymieszac i dodac stopnione maslo. Dyniowy mix dodac do maki, wymieszac do polaczenia skladnikow. Ubic bialka i dodac do masy. Piec w gofrownicy.
Robilam z polowy porcji, wyszly mi 4 gofry. W oryginale autorka proponuje podanie gofrow z bita smietana i posypka przygotowana z uprazonych nasion dyni i slonecznika. My zjedlismy gofry bez zdanych dodatkow. Bardzo nam smakowaly. Polecam
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: