Gołąbki z kaszy gryczanej

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Buka @ 14 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920987A najważniejsze, nie żałować masła.
Tiaaa
icon_mrgreen.gif
moje akurat smaczne są i bez masła
rofl.gif
Ale wiadomo - ja to ja
icon_wink.gif

wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,760
3,014
113
Każdemu według jego potrzeb, Ilonko.
icon_smile.gif
wink.gif
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Gołąbki z kaszy gryczanej , z dużą ilością cebuli uduszonej na masełku , bez grzybów , za to zawinięte w liście kiszonej kapusty to było tradycyjne danie na wigilię. Mój dziadziu zawsze kisił główkę kapusty pomiędzy zwykłą, szatkowaną w beczce. To danie przyszło za nim z kresów. Od kilku lat robimy w domu w liściach zwykłych, niektórzy do duszenia tych gołąbków dodają soku z kiszonej kapuchy. Pychota, mniammmmmmm, w tym roku też u mnie będzie na Wigilii.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Buko, zrobiłam je na Wigilię, wszystko prawie jak w przepisie, prawie bo dodałam trochę więcej grzybów. Zawijałam w małe liście, wyszły bardzo zgrabne, podałam z sosem grzybowym. Pyszności, palce lizać!
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,760
3,014
113
Aj, jak fajnie! Bardzo się nadają na taką okazję (właściwie nie znam okoliczności, gdzie nie pasują
icon_mrgreen.gif
).
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,967
1,546
113
Robi się migusiem a jakie
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
. Buko wielkie
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
bussi.gif
.
Robiłam z połowy proporcji (miałam mało liści), że też wcześniej nie skorzystałam z tego przepisu
dump.gif
, róbcie dziewczyny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,760
3,014
113
Ufffff
rofl.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Mama koleżanki robi takie gołąbki z kaszą gryczaną zalane kwaśną śmietaną i pieczone w piekarniki,bosze jakie one pyszne
anbetung.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
a ja mam garnek kaszy z grzybami, jęczmiennej, miała być wczoraj na obiad, ale mąż nie znalazł hyhy- była w sypialni pod kołdrą- o czym go poinformowałam
icon_smile.gif
)
moze da sie tę kasze wykorzystac?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,760
3,014
113
Jak nie zjecie na sypko, to zamroź w porcjach. Na krupniki jak znalazl.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,760
3,014
113
Jak ktoś lubi gołabki mniej sypkie, to do kaszy powinien dodać troszkę więcej wody (ok. pół szklanki) i pozwolić jej się troszkę rozkleić. No i nie zmniejszałabym ilości masła (ja raczej daję więcej niż mniej), bo coś tę kaszę musi scalić.
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja lubie zeby kasza byla sypka, nie breja.
I jedna sasiadka mi dawala przepis, jak sie robi porzadna gryczna w piekarniku, a ja
dump.gif
jednym uchem posluchalam, i nie pamietam.
Sasiadki najpierw bylo mi wstyd, w koncu sie przeprowadzila. Ale kiedys dorwe przepis na dobra gryczana. Moze jakas Rosjanka mnie poratuje. One swietnie gotuja.
A juz gryczana w woreczku to zbrodnia
icon_lol.gif

Co jak zakaz na maslo?
Tak sobie mysle... w przyszlym roku bede zbierac grzyby?!

O! Znalazlam! Kuron tak robi
icon_mrgreen.gif
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1795.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: