- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Gombapörkölt, czyli grzybowy gulasz
0,5 kg grzybów (pieczarki)
cebula
łyżka papryki w proszku
łyżka przecieru pomidorowego (można zastąpić pomidorem i plasterkami zielonej papryki)
łyżka oleju
sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę winniśmy poddusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni. Paprykę w proszku należy wymieszać dokładnie z łyżką przecieru pomidorowego, zestawić patelnię z ognia i dodać do cebuli, dokładnie mieszając.
Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, cały czas mieszając i dolewając w razie potrzeby wody, przez minut trzydzieści. Całość powinna złączyć się w delikatny i gładki sos. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pokrojone grzyby. Grzyby dusimy do miękkości.
https://zpasjidogotowania.blogspot.com/2011...owy-gulasz.html
Ja wykorzystałam do tej potrawy rydze,dałam 1 pomidora i pół papryki czerwonej.
Podałam z ryżem i naprawdę wyszło bardzo smakowite danie.
0,5 kg grzybów (pieczarki)
cebula
łyżka papryki w proszku
łyżka przecieru pomidorowego (można zastąpić pomidorem i plasterkami zielonej papryki)
łyżka oleju
sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę winniśmy poddusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni. Paprykę w proszku należy wymieszać dokładnie z łyżką przecieru pomidorowego, zestawić patelnię z ognia i dodać do cebuli, dokładnie mieszając.
Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, cały czas mieszając i dolewając w razie potrzeby wody, przez minut trzydzieści. Całość powinna złączyć się w delikatny i gładki sos. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pokrojone grzyby. Grzyby dusimy do miękkości.
https://zpasjidogotowania.blogspot.com/2011...owy-gulasz.html
Ja wykorzystałam do tej potrawy rydze,dałam 1 pomidora i pół papryki czerwonej.
Podałam z ryżem i naprawdę wyszło bardzo smakowite danie.