grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kamila, on jest foremkowy typowo IMO, za rzadki na kamień, a pieczenie na kamieniu w foremce to IMO przerost formy nad treścią
icon_wink.gif
 

kapyl

Member
Lip 27, 2011
15
0
0
Witam
icon_smile.gif


To mój debiut na forum (podczytuję od długiego czasu już) - chlebki zaczęłam piec na zakwasie miesiąc temu.
Dzisiaj przerabiałam po raz pierwszy chleb grecki i oto rezultaty:

DSC00114.jpg
DSC00116.jpg

Jeszcze nie krojony, ale wyrósł naprawdę imponująco - tzn w porównaniu z tym co umieściłam w tortownicy
icon_smile.gif

Miałam poważne wątpliwości czy to będzie w stanie wypełnić foremkę, ale jednak
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC00114.jpg
    DSC00114.jpg
    247.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC00116.jpg
    DSC00116.jpg
    446 KB · Wyświetleń: 1

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
I ja pokusiłam się o zrobienie tego chlebka.
Według męża najlepszy chleb biały jaki jadł.W ciągu pół godzinki zdążył zjeść połowę jeszcze ciepłego bochenka.
chleb0.jpg
chleb.jpg
 

Załączniki

  • chleb.jpg
    chleb.jpg
    115 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb0.jpg
    chleb0.jpg
    141.9 KB · Wyświetleń: 1

katka7

Member
Lis 19, 2010
12
0
0
chyba wezmę się za ten chlebek, powiedzcie mi tylko proszę, jaką średnicę powinna mieć forma tortowa?
i mąkę mam z lidla 650 ale zawartość białka ma 11, więc chyba się nada? jak myślicie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
katka7 @ 9 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1253596chyba wezmę się za ten chlebek, powiedzcie mi tylko proszę, jaką średnicę powinna mieć forma tortowa?
i mąkę mam z lidla 650 ale zawartość białka ma 11, więc chyba się nada? jak myślicie?
Ja piekę w naczyniu ceramicznym do zapiekanek.Na dole ma 22 cm średnicy i rozszeża się ku górze.
A mąkę też mam Lidlowską 650.Chlebek wychodzi pyszniutki.
 

katka7

Member
Lis 19, 2010
12
0
0
neteczka @ 9 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1253686Ja piekę w naczyniu ceramicznym do zapiekanek.Na dole ma 22 cm średnicy i rozszeża się ku górze.
A mąkę też mam Lidlowską 650.Chlebek wychodzi pyszniutki.
dzięki
icon_smile.gif
za odpowiedź
moja tortownica ma tylko 20cm średnicy ale zrobiłam już zaczyn więc zobaczę jak wyjdzie.
Mam w domu trzech amatorów na takie puszyste chlebki
icon_smile.gif

aha i do zaczynu musiałam dać trochę więcej wody, bo wyszła mi bardzo zbita kulka ciasta
a Twój chlebek neteczka - MISTRZOSTWO!!! jest piękny
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
katka7 @ 9 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1253746dzięki
icon_smile.gif
za odpowiedź
moja tortownica ma tylko 20cm średnicy ale zrobiłam już zaczyn więc zobaczę jak wyjdzie.
Mam w domu trzech amatorów na takie puszyste chlebki
icon_smile.gif

aha i do zaczynu musiałam dać trochę więcej wody, bo wyszła mi bardzo zbita kulka ciasta
a Twój chlebek neteczka - MISTRZOSTWO!!! jest piękny
Dziękuję bardzo.Twój na pewno też pięknie wyrośnie i będzie smakowity.
lecker.gif
 

katka7

Member
Lis 19, 2010
12
0
0
a oto mój grecki chlebek:

grecki0.jpg

Jak wkładałam go do formy to był bardzo "rzadki" i szczerze mówiąc obawiałam się czy coś z niego wyjdzie.
Ale jak widać dał radę!
Z krojeniem poczekam aż ostygnie ale pachnie cudnie
lecker.gif
 

Załączniki

  • grecki0.jpg
    grecki0.jpg
    55 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

catca

Member
Lut 2, 2012
2
0
0
Piękny ten chlebek
mniam.gif


A jaka powinna być konsystencja zaczynu po wymieszaniu mąki, wody i zakwasu? Z podanych ilości wyszła mi taka bardzo zbita kulka ciasta. Powinnam dodać więcej wody czy zaczyn ma być raczej gęsty?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Jeśli dało się wgnieść całą mąkę, to raczej nie dodawaj wody, zaczyn i tak zrobi się rzadszy podczas rośnięcia.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ja go piekłam w garnku rzymskim, w keksówce, w gęsiarce, różnie jak mi akurat pasowało, w tortownicy nigdy nie piekłam bo taki kształt mi się nie podoba
icon_wink.gif
Jeśli ten garnek z duralexu jest żaroodporny (a pewnie jest) to możesz spokojnie w nim piec.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Dobrze, że czasami ktoś przypomni jakiś chleb. Dawno go nie piekłam i zapomniałam jaki on jest dobry!
Niedawno wyjęłam z pieca. Ze wstydem przyznaję, że nie doczekałam ostygnięcia i spróbowałam:

chleb_grecki_2_.jpg chleb_grecki__2_.jpg

No i przy formowaniu bochenka nie zauważyłam dwóch bąbli i to widać na przekroju.
icon_frown.gif
 

Załączniki

  • chleb_grecki_2_.jpg
    chleb_grecki_2_.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb_grecki__2_.jpg
    chleb_grecki__2_.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 1

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
przymierzałam się do tego chleba jak do jeża
dzisiaj od rana go piekłam.......i opłaciło się
wyszedł nadspodziewanie smaczny
delikatny i wilgotny
piekłam go w białej misce duralexowej
moi chłopcy zgodnie stwierdzili, że to taka smaczniejsza wersja chałki
lecker.gif
 

Załączniki

  • DSC09073.JPG
    DSC09073.JPG
    44.9 KB · Wyświetleń: 0