- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z jakiejś książki, być może Anastazji albo innej siostry
przepisałam kilka miesięcy temu od koleżanki
Właśnie zrobiłam, przypadkiem ułamał się róg to spróbowałam
Bardzo dobre
Fotka później jak masa zastygnie
Potrzebujemy dwa cienkie jasne biszkopty oraz:
placki waflowe
7 białek
25 dag cukru kryształu
25 dag orzechów krojonych (ja dałam włoskie potraktowane blenderem)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 wafle duże (piekłam w dużej blaszce więc mi poszło prawie 4)
Wafle rozłożyć na dwóch blaszkach, tych samych co były pieczone biszkopty.
Białka ubić z cukrem na sztywno, wmieszać orzechy i proszek. Podzielić na dwie porcje i wylać na wafle.
Piec w 180 st ok 20 min (aż wierzch będzie się kruszył gdy się dotknie).
masa
1/4 szkl wody
10 dag cukru
1 łyżka kakao
1 1/2 kostki masła
Zagotować wodę z cukrem i kakao. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo kakao.
i jeszcze powidła (ja uzyłam dżemu jagodowego)
Przełożenie ciasta:
placek waflowy - masa - biszkopt - powidła - biszkopt - masa - placek waflowy (waflem do góry)
Właśnie zrobiłam, przypadkiem ułamał się róg to spróbowałam
Potrzebujemy dwa cienkie jasne biszkopty oraz:
placki waflowe
7 białek
25 dag cukru kryształu
25 dag orzechów krojonych (ja dałam włoskie potraktowane blenderem)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 wafle duże (piekłam w dużej blaszce więc mi poszło prawie 4)
Wafle rozłożyć na dwóch blaszkach, tych samych co były pieczone biszkopty.
Białka ubić z cukrem na sztywno, wmieszać orzechy i proszek. Podzielić na dwie porcje i wylać na wafle.
Piec w 180 st ok 20 min (aż wierzch będzie się kruszył gdy się dotknie).
masa
1/4 szkl wody
10 dag cukru
1 łyżka kakao
1 1/2 kostki masła
Zagotować wodę z cukrem i kakao. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo kakao.
i jeszcze powidła (ja uzyłam dżemu jagodowego)
Przełożenie ciasta:
placek waflowy - masa - biszkopt - powidła - biszkopt - masa - placek waflowy (waflem do góry)