Grylażowe

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis pochodzi z jakiejś książki, być może Anastazji albo innej siostry
icon_wink.gif
przepisałam kilka miesięcy temu od koleżanki
icon_mrgreen.gif

Właśnie zrobiłam, przypadkiem ułamał się róg to spróbowałam
lecker.gif
Bardzo dobre
daumen.gif
Fotka później jak masa zastygnie
icon_wink.gif


Potrzebujemy dwa cienkie jasne biszkopty oraz:

placki waflowe
7 białek
25 dag cukru kryształu
25 dag orzechów krojonych (ja dałam włoskie potraktowane blenderem)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 wafle duże (piekłam w dużej blaszce więc mi poszło prawie 4)

Wafle rozłożyć na dwóch blaszkach, tych samych co były pieczone biszkopty.
Białka ubić z cukrem na sztywno, wmieszać orzechy i proszek. Podzielić na dwie porcje i wylać na wafle.
Piec w 180 st ok 20 min (aż wierzch będzie się kruszył gdy się dotknie).

masa
1/4 szkl wody
10 dag cukru
1 łyżka kakao
1 1/2 kostki masła

Zagotować wodę z cukrem i kakao. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo kakao.

i jeszcze powidła (ja uzyłam dżemu jagodowego)

Przełożenie ciasta:
placek waflowy - masa - biszkopt - powidła - biszkopt - masa - placek waflowy (waflem do góry)
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
I fotka
lecker.gif


IMG_0430.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0430.JPG
    IMG_0430.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Ciasto grylażowe bez grylażu....
icon_sad.gif

Nawet ładne, tylko powinno się inaczej nazywać...
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No podałam nazwę taką jak była w książce
dontknow.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Ewo, wiem....
To jego autorka powinna się nieco poduczyć, zanim zacznie publikować przepisy....
icon_sad.gif

Napisałam komentarz, bo uwielbiam grylaż i widząc nazwę GRYLAŻOWE, miałam nadzieję na nowy smakołyk z jego udziałem....
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Wydaje mi się, że to Anastazja
gruebel_2.gif
bo przypomina mi się, że z tej spisywałam i na górze strony były kawałki tortu jako poziom trudności
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zwał jak zwał
icon_mrgreen.gif
Robiłam w blaszce ok 40x25 cm, mój małż pochłoną już połowę
dump.gif
a ciasto zjadliwe od ok 20 -ej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Co do nazwy, to się z Tobą pozwolę nie zgadzać, ale co do smaku, to nie mam wątpliwości...
icon_smile.gif
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: