- Sie 7, 2006
- 1,017
- 0
- 0
Jagodowa zapiekanka z kruszonką
Bardzo prosty deser wymyślony naprędce z tego co było "pod ręką", zainspirowany pomysłem Nigelli na połączenie brzoskwiń z jagodami. Świetną okazją do tego pysznego odkrycia było nocne spotkanie w kuchni trzech kobiet: mnie, mamy i siostry - w poszukiwaniu "czegoś na ząb". Skończyło się przy stole, z pysznym deserem na którego nie trzeba było długo czekać, dzbankiem mleka, ploteczkami, robieniem i przeglądaniem zdjęć.
20 dkg jagód
3 dojrzałe brzoskwinie pokrojone w plastry
1 dojrzały banan
25 dkg twarożku półtłustego w kubku (ja użyłam resztkę twarogu Obory 15%)
na kruszonkę:
80g mąki
50g zimnego masła
50g cukru
oraz
trochę masła do posmarowania formy
2 łyżki demerary do posypania (ew. zwykły cukier)
Piekarnik rozgrzałam do temp. 190 st.
Brzoskwinie i banana pokrojonego w plastry ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na owocach porozrzucałam łyżką grudki sera,
Na twarożek wysypałam jagody.
W misce roztarłam masło z mąką i cukrem, kruszonka posypałam całość, na wierzch dodając jeszcze demerarę.
Zapiekałam ok. 20-25 minut, aż kruszonka się nie przyrumieniła.
Użyłam owalnego, żaroodpornego naczynia do zapiekania o wymiarach 20x26 cm.
Uwaga: jeśli naczynie jest dosyć duże można użyć więcej serka - ja następnym razem dam więcej, tak aby owoce były równomiernie pokryte cienką warstwą a nie takimi grudkami - myślę, że to może być jeszcze lepsze, bo serek w czasei zapiekania nasiąka sokiem i aromatem owoców oraz słodyczą cukru i jest pyszny
Bardzo prosty deser wymyślony naprędce z tego co było "pod ręką", zainspirowany pomysłem Nigelli na połączenie brzoskwiń z jagodami. Świetną okazją do tego pysznego odkrycia było nocne spotkanie w kuchni trzech kobiet: mnie, mamy i siostry - w poszukiwaniu "czegoś na ząb". Skończyło się przy stole, z pysznym deserem na którego nie trzeba było długo czekać, dzbankiem mleka, ploteczkami, robieniem i przeglądaniem zdjęć.
20 dkg jagód
3 dojrzałe brzoskwinie pokrojone w plastry
1 dojrzały banan
25 dkg twarożku półtłustego w kubku (ja użyłam resztkę twarogu Obory 15%)
na kruszonkę:
80g mąki
50g zimnego masła
50g cukru
oraz
trochę masła do posmarowania formy
2 łyżki demerary do posypania (ew. zwykły cukier)
Piekarnik rozgrzałam do temp. 190 st.
Brzoskwinie i banana pokrojonego w plastry ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na owocach porozrzucałam łyżką grudki sera,
Na twarożek wysypałam jagody.
W misce roztarłam masło z mąką i cukrem, kruszonka posypałam całość, na wierzch dodając jeszcze demerarę.
Zapiekałam ok. 20-25 minut, aż kruszonka się nie przyrumieniła.
Użyłam owalnego, żaroodpornego naczynia do zapiekania o wymiarach 20x26 cm.
Uwaga: jeśli naczynie jest dosyć duże można użyć więcej serka - ja następnym razem dam więcej, tak aby owoce były równomiernie pokryte cienką warstwą a nie takimi grudkami - myślę, że to może być jeszcze lepsze, bo serek w czasei zapiekania nasiąka sokiem i aromatem owoców oraz słodyczą cukru i jest pyszny
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: