Jagodowa zapiekanka z kruszonką

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Jagodowa zapiekanka z kruszonką

Bardzo prosty deser wymyślony naprędce z tego co było "pod ręką", zainspirowany pomysłem Nigelli na połączenie brzoskwiń z jagodami. Świetną okazją do tego pysznego odkrycia było nocne spotkanie w kuchni trzech kobiet: mnie, mamy i siostry - w poszukiwaniu "czegoś na ząb". Skończyło się przy stole, z pysznym deserem na którego nie trzeba było długo czekać, dzbankiem mleka, ploteczkami, robieniem i przeglądaniem zdjęć.

20 dkg jagód
3 dojrzałe brzoskwinie pokrojone w plastry
1 dojrzały banan
25 dkg twarożku półtłustego w kubku (ja użyłam resztkę twarogu Obory 15%)

na kruszonkę:
80g mąki
50g zimnego masła
50g cukru

oraz
trochę masła do posmarowania formy
2 łyżki demerary do posypania (ew. zwykły cukier)

Piekarnik rozgrzałam do temp. 190 st.
Brzoskwinie i banana pokrojonego w plastry ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na owocach porozrzucałam łyżką grudki sera,
Na twarożek wysypałam jagody.
W misce roztarłam masło z mąką i cukrem, kruszonka posypałam całość, na wierzch dodając jeszcze demerarę.
Zapiekałam ok. 20-25 minut, aż kruszonka się nie przyrumieniła.

Użyłam owalnego, żaroodpornego naczynia do zapiekania o wymiarach 20x26 cm.

Uwaga: jeśli naczynie jest dosyć duże można użyć więcej serka - ja następnym razem dam więcej, tak aby owoce były równomiernie pokryte cienką warstwą a nie takimi grudkami - myślę, że to może być jeszcze lepsze, bo serek w czasei zapiekania nasiąka sokiem i aromatem owoców oraz słodyczą cukru i jest pyszny:)

crumble_jag.jpg
 

Załączniki

  • crumble_jag.jpg
    crumble_jag.jpg
    771.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Wygląda obłędnie i jest na tyle lekkie, żeby robić np. za deser po niedzielnym obiedzie
icon_smile.gif
Mam kulkę kruchego w zamrażarce, małą, powinna wystarczyć
zahnlos.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Aaricia, bardzo podoba mi się Twoja propozycja. Sama właściwie nie wiem co urzekło mnie najbardziej... deser, okoliczności w jakich go przygotowałaś czy piękna fotorelacja...

Gratuluję!
anbetung.gif
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Azazelle, Maraa - cieszy mnie to, że wam sie spodobał ten banalny deser. Ja lubię takie "paciaje", szczególnie wtedy kiedy chce mi się czegoś słodkiego na już - ani tu dużo krojenia nie ma, ani miksowania, i zmywać nie trzeba Bóg wie ilu garów.
Zastanawiam się tylko co można by dodać do owoców aby ten sok powstający w trakcie zapiekania sie sam troszkę zagęścił, tak minimalnie, jednocześnie aby nie miało to wpływu na smak i żeby nie powstawały grudki np. z mąki ziemniaczanej.. Następnym razem pokombinuję i zdam relację
icon_smile.gif
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Chciałam właśnie to podać jako przepis na Fioletowy Weekend, uprzedziłaś mnie:) Owoce pod kruszonką to chyba mój ulubiony deser. Mogę dać małą radę: jeżeli zamierzacie zaserwować ją gościom to koniecznie dopasujcie koniec pieczenia do ich przyjścia. Nie są w stanie wytrzymać zapachów roznoszących się z piekarnika po całym mieszkaniu i domagają się natychmiastowego wyciągnięcia i zjedzenia
icon_smile.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Te zdjęcia są przecudne - czuję się jakbym siedziała z Wami w tej kuchni w środku nocy, naprawdę śliczne zestawienie
icon_smile.gif