Japońska zupa miso z fetą

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
Odmian miso jest wiele.Dzisiaj dodałam fetę.O właściwościach tej zupy nie trzeba nikogo zbytnio przekonywać.Wchodzi w skład diety wszystkich gwiazd.A wiadomo, gwiazdy dbają o zdrowie.

Składniki na 2 porcje:

3 szklanki wody
torebka bulionu dashi
2 łyżki pasty miso
zielone glony
grzyby shitake
cebulka dymka
kawałek sera feta
sake lub wino ryżowe lub wino białe / u mnie wino ryżowe/
2 łyżki prażonego sezamu

Namoczyć grzyby na 10 minut,odlać wodę. Do garnka wlać 3 szklanki wody i namoczyć glony /10 minut/, wyjąć glony, wsypać bulion dashi i zagotować, dodać pokrojone grzyby i gotować 5 minut.Dodać pastę miso - wymieszać.Dodać glony, dymkę ,wino i ser feta.Podgrzać.Wyłożyć do miseczek i posypać prażonym sezamem.
Smacznego
wink.gif