Jesienna salatka z burakow, dyni i koziego sera

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Jesienne skarby z wyrazistym vinaigrettem.

salatkafreshsfs7.jpg


1 duzy burak upieczony lub ugotowany pokrojony w osemki
400g dyni pokrojonej w dosc duza kostke
3 lyzki oliwy ekstra virgin
75g (1/2 szkl)orzechow laskowych zrumienionych na patelni, mozna obrac ze skorki
250g rukoli
6 lyzek kielkow z lucerny (mozna uzyc innych drobnych kielkow)
200g bialego i miekkiego serka koziego
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka ziaren brazowej gorczycy
1 lyzeczka musztardy
sol i pieprz do smaku

Nagrzac piekarnik do 200 stopni.Dynie polac 2 lyzkami oliwy, doprawic sola i pieprzem i upiec w piekarniku (ok. 20-30 min), az bedzie miekka i lekko zrumieniona. Wyjac z piekarnika i zostawic do ostudzenia. Przygotowac sos z reszty oliwy, octu, ziaren gorczycy i musztardy, doprawic sola i pieprzem. Na indywidualnych talerzach ukladac rukole, dynie, buraki i pokruszony ser kozi. Posypac kielkami i orzechami. Polac sosem vinaigrette.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a jakiego typu dynii najchetniej uzywasz?? ja uwielbiam wszystkie, ale jako, ze kazda ma nieco inny smak, to moze i tutaj polecasz jakas konktretna??
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,472
5,611
113
Piękna sałatka! Koniecznie do zrobienia!
icon_smile.gif

Właśnie dziś robiąc na obiad sałatkę z buraczków i fety zastanawiałam się, jak jeszcze można podać buraczki...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy