Jesienne skarby z wyrazistym vinaigrettem.
1 duzy burak upieczony lub ugotowany pokrojony w osemki
400g dyni pokrojonej w dosc duza kostke
3 lyzki oliwy ekstra virgin
75g (1/2 szkl)orzechow laskowych zrumienionych na patelni, mozna obrac ze skorki
250g rukoli
6 lyzek kielkow z lucerny (mozna uzyc innych drobnych kielkow)
200g bialego i miekkiego serka koziego
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka ziaren brazowej gorczycy
1 lyzeczka musztardy
sol i pieprz do smaku
Nagrzac piekarnik do 200 stopni.Dynie polac 2 lyzkami oliwy, doprawic sola i pieprzem i upiec w piekarniku (ok. 20-30 min), az bedzie miekka i lekko zrumieniona. Wyjac z piekarnika i zostawic do ostudzenia. Przygotowac sos z reszty oliwy, octu, ziaren gorczycy i musztardy, doprawic sola i pieprzem. Na indywidualnych talerzach ukladac rukole, dynie, buraki i pokruszony ser kozi. Posypac kielkami i orzechami. Polac sosem vinaigrette.
1 duzy burak upieczony lub ugotowany pokrojony w osemki
400g dyni pokrojonej w dosc duza kostke
3 lyzki oliwy ekstra virgin
75g (1/2 szkl)orzechow laskowych zrumienionych na patelni, mozna obrac ze skorki
250g rukoli
6 lyzek kielkow z lucerny (mozna uzyc innych drobnych kielkow)
200g bialego i miekkiego serka koziego
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka ziaren brazowej gorczycy
1 lyzeczka musztardy
sol i pieprz do smaku
Nagrzac piekarnik do 200 stopni.Dynie polac 2 lyzkami oliwy, doprawic sola i pieprzem i upiec w piekarniku (ok. 20-30 min), az bedzie miekka i lekko zrumieniona. Wyjac z piekarnika i zostawic do ostudzenia. Przygotowac sos z reszty oliwy, octu, ziaren gorczycy i musztardy, doprawic sola i pieprzem. Na indywidualnych talerzach ukladac rukole, dynie, buraki i pokruszony ser kozi. Posypac kielkami i orzechami. Polac sosem vinaigrette.