JESIENNE CIASTO BAKALIOWO-BANANOWE
Piekę to ciasto od ponad 10 lat, czyli odkąd kupiłam wspaniałą książkę „Wykwintna kuchnia światowa” Mary Berry.
Przypominam sobie o nim szczególnie wtedy gdy widzę, że nabyte kilka dni wcześniej banany właśnie są „u kresu” swojego terminu spożycia, tzn. są już tak bardzo dojrzałe i żółte, że aż miejscami brązowe
Ciasto jest z tych super łatwych, super szybkich i… super smacznych
Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
125 g margaryny
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150-175 g cukru pudru (w zależności od indywidualnego smaku)
300-310 g pokrojonych w kostkę bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan itp.)
2 jaja, roztrzepane
500 g bananów (ważonych ze skórką), obranych i rozgniecionych widelcem
Blaszka kek sówka (10x26 cm) wyłożona papierem do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wrzucić pokrojoną w kostkę margarynę i wszystko rozetrzeć palcami na drobne grudki.
Dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
Dodać jaja i rozgniecione banany i wszystko dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta i klejąca.
Przełożyć do blaszki. Wierzch wyrównać. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 75 min w temperaturze 160-170 stopni.
Smacznego
Piekę to ciasto od ponad 10 lat, czyli odkąd kupiłam wspaniałą książkę „Wykwintna kuchnia światowa” Mary Berry.
Przypominam sobie o nim szczególnie wtedy gdy widzę, że nabyte kilka dni wcześniej banany właśnie są „u kresu” swojego terminu spożycia, tzn. są już tak bardzo dojrzałe i żółte, że aż miejscami brązowe
Ciasto jest z tych super łatwych, super szybkich i… super smacznych
Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
125 g margaryny
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150-175 g cukru pudru (w zależności od indywidualnego smaku)
300-310 g pokrojonych w kostkę bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan itp.)
2 jaja, roztrzepane
500 g bananów (ważonych ze skórką), obranych i rozgniecionych widelcem
Blaszka kek sówka (10x26 cm) wyłożona papierem do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wrzucić pokrojoną w kostkę margarynę i wszystko rozetrzeć palcami na drobne grudki.
Dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
Dodać jaja i rozgniecione banany i wszystko dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta i klejąca.
Przełożyć do blaszki. Wierzch wyrównać. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 75 min w temperaturze 160-170 stopni.
Smacznego