- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Zakręcony, jeżynowy deser na upalny dzień.
150 g jeżyn
500 g jogurtu greckiego light
3 łyżki cukru pudru
Łyżka Lyle's golden syrup
4 ciasteczka szkockie z tego przepisu.
Jeżyny wstawiamy dzień wcześniej do zamrażalnika, tak by dość mocno się zmroziły Osobiście wolałam sama zamrozić jeżyny, mają pewność po prostu co do ich świeżości. Jeśli jednak zdobycie świeżych owoców jest problemem, bez najmniejszego oporu można wykorzystać gotowe już mrożone. Na drugi dzień, wyjmujemy jeżyny, wkładamy je do blendera i mielimy na dość zwartą papkę, która mnie bezsprzecznie kojarzy się z lodowym, jeżynowym konfetti. Dodajemy 3 - 4 łyżki cukru pudru, golden syrup, zamykamy pokrywę i znów dość mocno miksujemy.
Przygotowujemy ściereczkę którą wykładamy folią aluminiową, układamy na niej ciasteczka i zawijamy zarówno w folię jak i ściereczkę. Przy użyciu młotka do ubijania kotletów schabowych bądź zwykłego wałka do ciasta, kruszymy owsiane ciasteczka na drobny pyłek.
Do przygotowanych szklanek pierw nakładamy odrobinę musu jeżynowego, na niego jogurt grecki, który posypujemy pyłkiem owsianym. Później kolejna porcja musu, jogurtu i na sam czubek pyłek ciasteczkowy
Warstw możne powstać ilość niemalże nieskończona.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: