Kalafior biało-czerwony z dwoma sosami MM

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
2-3 porcje

1 większy kalafior

sos biały:
3-4 łyzki kwaśnej śmietany 18%
3 kostki serka Kiri
świerzo zmielony pieprz
sól

sos czerwony:
2-3 pomidory (bardzo dojrzałe, jeżeli sa kwaśne można dodac szczypte fruktozy)
1 mały ząbek czosnku (można pominąć)
sól

Gotujemy kalfior w posolonej wodzie.
Sos biały: na patelni podgrzewamy śmietane, dodajemy ser, gdy sie rozpusci doprawiamy. Mieszamy kalafior z sosem, wykładamy na talerze.
Sos czerwony: pomidory obieramy ze skórki i wybieramy pestki, miksujemy na mus lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ze zmiażdzonym czosnkiem i solą. Sosem dekorujemy kalafior.