Karkówka na ostro

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
80 dkg karkówki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

3 większe cebule
puszka pomidorów
3 łyżki namoczonych rodzynek
2 duże łyżki miodu
olej 4 łyżki
sól,pieprz czarny,pieprz cayen
Mięso kroimy w plastry ,dodajemy zmiażdżony czosnek i zioła,
przykrywamy szczelnie i odstawiamy na noc do lodówki .Następnego dnia mięso przekładamy do naczynia i przykryte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 min.W tym czasie na patelni patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną dowolnie cebulę,po chwili dodajemy rodzynki,miód i sól.Gdy cebulka będzie miękka dodajemy pomidory z puszki,smażymy do zredukowania soku pomidorowego,i teraz dodajemy pieprz prawdziwy ,pieprz cayen ,ilości przypraw dobieramy indywidualnie .....
.Przygotowaną cebulę wykładamy na mięso i pieczemy jeszcze ok 40-50 min im dłużej tym mięsko jest bardziej rozpływające się w ustach ....
mniam.gif
 

Załączniki

  • DSC_9747.JPG
    DSC_9747.JPG
    312.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Podoba mi się ta karkówka, a wzbudza moje zainteresowanie, bo podany przez Ciebie sosik, wypisz wymaluj po ostudzeniu do śledzika daję
icon_smile.gif