Keczup z porzeczek
Składniki:
2 kg czerwonych porzeczek,
1 kg cukru,
0,25 l octu (5%),
łyżka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki mielonych goździków,
łyżeczka mielonego pieprzu z zielem angielskim.
Porzeczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i zasypujemy cukrem w rondlu. Dodajemy korzenie i ocet i - ciągle mieszając - smażymy 20-25 minut. Gorącym keczupem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. Podajemy do mięsa i serów.
Dopisuję - w tym przepisie można zastosować białą porzeczkę - jest wtedy deliktniejszy w smaku
Składniki:
2 kg czerwonych porzeczek,
1 kg cukru,
0,25 l octu (5%),
łyżka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki mielonych goździków,
łyżeczka mielonego pieprzu z zielem angielskim.
Porzeczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i zasypujemy cukrem w rondlu. Dodajemy korzenie i ocet i - ciągle mieszając - smażymy 20-25 minut. Gorącym keczupem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. Podajemy do mięsa i serów.
Dopisuję - w tym przepisie można zastosować białą porzeczkę - jest wtedy deliktniejszy w smaku