Keks zgodny z MM, faza II

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Keks zgodny z MM faza II

mmiikeks.jpg

By minechah at 2010-01-23

/na keksówkę około 26 cm w podstawie/

Składniki:

2 średniej wielkości jabłka
100 g orzechów łuskanych włoskich
100 g suszonych moreli (około 20 sztuk)
100 g fruktozy
1 łyżeczka aromatu rumowego
3 jajka
mała szczypta soli
175 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oliwy
oraz opcjonalnie 2 łyżki dżemu morelowego (taki z fruktozą, np. Materne z niebieską nakrętką)


Wykonanie:


Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę lub utrzyj na tarce, na najgrubszych oczkach. Wsyp do rondelka.
Orzechy i morele pokrój grubo, wsyp do jabłek wraz z połową fruktozy i z aromatem.
Podgrzej wszystko chwilkę na ogniu, w razie potrzeby wlej łyżkę wody, a najlepiej czerwonego wina
fiesgrins.gif
.
Zostaw na minimum 1 godzinę, aby jabłka puściły sok.
A w tym czasie:
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem i cynamonem.
Jajka rozdziel.
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawaj kolejno resztę fruktozy i żółtka. Nie spiesz się, masa ma być puchata.
Następnie dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem i cynamonem, wciąż ucierając.
Na koniec drewnianą łyżką wmieszaj powoli w ciasto bakalie i oliwę.
Masę wlej do keksówki.
Piecz w temp. 160-180°C przez około 30-40 min.
Dżem zmieszaj z łyżką gorącej wody.
Upieczone, gorące ciasto wyjmij ostrożnie z formy. Posmaruj jego wierzch i boki podgrzanym dżemem.
Pozostaw do ostygnięcia.

UWAGA: jeśli chcesz dostosować przepis do I fazy, zrezygnuj z żółtek i oliwy

Smacznego
icon_exclaim.gif