Klopsiki:
500g mięsa mielonego wieprzowego (osobiście kupuje łopatkę i sama ją mielę)
1 jajo
1 łyzeczka mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku zmiażdżone
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
Sos:
500g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów zmiksowanych
1 łyżeczka mięty
1/2 łyżeczki bulionu w proszku
sól, pieprz
1 cebula
3 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej Składniki klopsików połączyć i dokładnie wymieszac na jednolitą masę.
W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać bulion. Z mięsa formowac klopsiki, powinno wyjśc 10 sztuk. Wrzucać do gotujacej się wody, dodac miętę i gotować aż klopsiki przestaną być surowe.
Cebule pokroic w drobna kosteczke i podsmażyć na oleju, dusić około 2 minut, dodać papryke słodką, dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy i dusić razem około 10 minut.
Do pulpetów dodać sos pomidorowy i dusić razem około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Dodatkowe informacje: do mięsa mielonego można dodać 2-3 łyżki zmielonych migdałów
500g mięsa mielonego wieprzowego (osobiście kupuje łopatkę i sama ją mielę)
1 jajo
1 łyzeczka mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku zmiażdżone
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
Sos:
500g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów zmiksowanych
1 łyżeczka mięty
1/2 łyżeczki bulionu w proszku
sól, pieprz
1 cebula
3 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej Składniki klopsików połączyć i dokładnie wymieszac na jednolitą masę.
W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać bulion. Z mięsa formowac klopsiki, powinno wyjśc 10 sztuk. Wrzucać do gotujacej się wody, dodac miętę i gotować aż klopsiki przestaną być surowe.
Cebule pokroic w drobna kosteczke i podsmażyć na oleju, dusić około 2 minut, dodać papryke słodką, dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy i dusić razem około 10 minut.
Do pulpetów dodać sos pomidorowy i dusić razem około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Dodatkowe informacje: do mięsa mielonego można dodać 2-3 łyżki zmielonych migdałów