Kokosowy kalafior

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Oczywiście z "Przemytników".

1/2 średniego kalafiora, podzielonego na małe różyczki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
4 żółte pomidory (dodałam puszkę pokrojonych czerwonych)
2/3 szklanki jogurtu
oliwa z oliwek

masala:
1 łyżka kminu rzymskiego
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka asafetidy
4 goździki
czubata łyzeczka imbiru
czubata łyżeczka kurkumy (dałam płaską)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kalafiora dusimy ma oliwie (ok. 1 łyżka) z odrobiną wody (ja po prostu nie osączyłam zbyt dokładnie po myciu). Gdy lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w plastry pomidory (wrzuciłam zawartość puszki).
Na kilku łyżkach oliwy rumienimy wiórki kokosowe, do których dorzucamy zmielone przyprawy. Dodajemy je do kalafiora i dolewamy jogurt.


 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dzięki Margocie
icon_biggrin.gif
Zaraz powęszę.