Oczywiście z "Przemytników".
1/2 średniego kalafiora, podzielonego na małe różyczki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
4 żółte pomidory (dodałam puszkę pokrojonych czerwonych)
2/3 szklanki jogurtu
oliwa z oliwek
masala:
1 łyżka kminu rzymskiego
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka asafetidy
4 goździki
czubata łyzeczka imbiru
czubata łyżeczka kurkumy (dałam płaską)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kalafiora dusimy ma oliwie (ok. 1 łyżka) z odrobiną wody (ja po prostu nie osączyłam zbyt dokładnie po myciu). Gdy lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w plastry pomidory (wrzuciłam zawartość puszki).
Na kilku łyżkach oliwy rumienimy wiórki kokosowe, do których dorzucamy zmielone przyprawy. Dodajemy je do kalafiora i dolewamy jogurt.
1/2 średniego kalafiora, podzielonego na małe różyczki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
4 żółte pomidory (dodałam puszkę pokrojonych czerwonych)
2/3 szklanki jogurtu
oliwa z oliwek
masala:
1 łyżka kminu rzymskiego
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka asafetidy
4 goździki
czubata łyzeczka imbiru
czubata łyżeczka kurkumy (dałam płaską)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kalafiora dusimy ma oliwie (ok. 1 łyżka) z odrobiną wody (ja po prostu nie osączyłam zbyt dokładnie po myciu). Gdy lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w plastry pomidory (wrzuciłam zawartość puszki).
Na kilku łyżkach oliwy rumienimy wiórki kokosowe, do których dorzucamy zmielone przyprawy. Dodajemy je do kalafiora i dolewamy jogurt.