konfitura z wiśni z zielonym pieprzem

Kalisz made

Member
Cze 28, 2008
64
0
0
Przepis znaleziony tutaj:
http://www.przepisy.org/przepis6599.html
Wypróbowany i wykonany już siedmiokrotnie
icon_smile.gif


Składniki:

- 1 kg wydrylowanych wiśni
- otarta skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka grubo pokruszonego zielonego pieprzu
- 1 kg cukru żelującego 1:1

Wykonananie:
Zmiksuj połowę wiśni. Dodaj pozostałe owoce, skórkę i sok z limonki oraz zielony pieprz.
Ja rozgniotłam całość tłuczkiem do ziemniaków
Wymieszaj z cukrem żelującym, zagotuj. Ciągle mieszając gotuj 4 minuty na mocnym ogniu. Pierwszą partię zrobiłam dokładnie jak w przepisie - trochę zbyt "lejąca" wyszła. Kolejne już tak, jak na opakowaniu cukru żelującego - czyli zasypałam owoce na 3 godziny, a później według przepisu i wyszło ok
A i jak brakło limonki, to zamieniłam na cytrynę
icon_smile.gif

Wrzącą konfiturą napełniaj wyparzone słoiki, od razu zamykaj. Nie pasteryzuj.
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
o rany, nie sądziłam, że znajdę tutaj przepis na konfiturę wiśniową z zielonym pieprzem!
mniam.gif

dostałam kiedyś kilka słoiczków tego przysmaku od znajomych - nie wyobrażam sobie już innego smaku takiej konfitury - bez pieprzu to już nie TO
icon_lol.gif


mam 2 pytanka:
* wiśni już chyba nie dostanę, ale mam 1/2 kg wydrylowanych w zamrażalniku - nadadzą się?
* chcę zamienić cukier żelujący z przepisu na fruktozę żelującą - ale niestety nie mogę dostać tej ostatniej, ktoś może widział ją gdzieś w Warszawie?