- Mar 4, 2014
- 395
- 0
- 0
Przepis dostałam od sąsiadki kilka lat temu i od tamtej pory musi być zapasik na zimę obowiązkowo.
1kg truskawek
0,5 kg cukru
0,5l wody
Truskawki umyć przekroić na takie kawałki, na jak chcecie , żeby były w musie, zasypać cukrem i zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu , żeby puściły trochę soku. Następnie dolać wody. I tu najważniejsze zagotować tylko do momentu wrzenia. Nie mogą się zagotować. wyłączyć gaz albo odstawić , żeby trochę przestygły i tak około 8-12 razy. Aż będą odpowiedniej konsystencji, czyli sami stwierdzicie czy mają być rzadkie czy gęste.
Na prawdę są super do różnych ciast , jako polewa do lodów i do wszyskiego co tylko sobie wymyślicie.
Tak samo robię z malinami , jeżynami , wiśniami i innymi owocami. zmieniam tylko ewentualnie ilość wody.
1kg truskawek
0,5 kg cukru
0,5l wody
Truskawki umyć przekroić na takie kawałki, na jak chcecie , żeby były w musie, zasypać cukrem i zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu , żeby puściły trochę soku. Następnie dolać wody. I tu najważniejsze zagotować tylko do momentu wrzenia. Nie mogą się zagotować. wyłączyć gaz albo odstawić , żeby trochę przestygły i tak około 8-12 razy. Aż będą odpowiedniej konsystencji, czyli sami stwierdzicie czy mają być rzadkie czy gęste.
Na prawdę są super do różnych ciast , jako polewa do lodów i do wszyskiego co tylko sobie wymyślicie.
Tak samo robię z malinami , jeżynami , wiśniami i innymi owocami. zmieniam tylko ewentualnie ilość wody.