- Lis 28, 2005
- 33,462
- 5,595
- 113
Kotleciki drobiowe w cytrynowym sosie
Przepis Jaira Baraka podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=12
Składniki:
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 średnia cebula, drobno posiekana
1/3 szklanki posiekanej pietruszki
1/2 szklanki tartej bułki ( Ilara zaleca mniejszą ilość)
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos cytrynowy:
3 łyżki oliwy
25 g masła
1 cebula pokrojona w piórka
4 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki
1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
1/2 szklanki bulionu z kury ( Ilara sugeruje mniejszą ilość soku, a większą bulionu)
sól, 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Wymieszać składniki w misce, wyrobić na gładką masę, uformować malutkie kotleciki.
Przygotować sos:
W dużej patelni rozgrzać masło z oliwą. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Wlać sok i bulion. Posolić do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować.
W drugiej patelni rozgrzać olej. Ma go być tyle, by kotlety były w nim do połowy zanurzone. Smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony do zrumienienia.
Usmażone kotlety przenieść do patelni z sosem, nakryć pokrywką i dusić jeszcze pięć minut.
Moje uwagi:
Kotlety robiłam po swojemu - bez bułki, z twarogiem i odrobiną marchewki.
Zgodnie z sugestią Ilary dałam nieco mniej soku z cytryny, a więcej bulionu.
Dekorowałam paseczkami skórki cytrynowej.
Bardzo smaczne, polecam wielbicielom cytrynowego smaku.
Przepis Jaira Baraka podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=12
Składniki:
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 średnia cebula, drobno posiekana
1/3 szklanki posiekanej pietruszki
1/2 szklanki tartej bułki ( Ilara zaleca mniejszą ilość)
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos cytrynowy:
3 łyżki oliwy
25 g masła
1 cebula pokrojona w piórka
4 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki
1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
1/2 szklanki bulionu z kury ( Ilara sugeruje mniejszą ilość soku, a większą bulionu)
sól, 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Wymieszać składniki w misce, wyrobić na gładką masę, uformować malutkie kotleciki.
Przygotować sos:
W dużej patelni rozgrzać masło z oliwą. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Wlać sok i bulion. Posolić do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować.
W drugiej patelni rozgrzać olej. Ma go być tyle, by kotlety były w nim do połowy zanurzone. Smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony do zrumienienia.
Usmażone kotlety przenieść do patelni z sosem, nakryć pokrywką i dusić jeszcze pięć minut.
Moje uwagi:
Kotlety robiłam po swojemu - bez bułki, z twarogiem i odrobiną marchewki.
Zgodnie z sugestią Ilary dałam nieco mniej soku z cytryny, a więcej bulionu.
Dekorowałam paseczkami skórki cytrynowej.
Bardzo smaczne, polecam wielbicielom cytrynowego smaku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: