Kotleciki rybne*

pinos

Member
Kwi 28, 2006
49
0
0
* 1,3 kg mrożonych filetów z ryby (u mnie panga),
* sok i skórka z 1 limonki
* 1/3 szklanki tartej bułki
* po łyżeczce mielonych: słodkiej papryki, kuminu i kolendry,
* sól, pieprz,
* 1 jajko, roztrzepane,
* 1 cebula, drobno posiekana,
* 1,5 szklanki mleka,
* do smażenia olej i masło
kotleciki.jpg

Rybę ugotować w mleku do miękkości. Odsączyć (mleko nie będzie nam potrzebne) i rozdrobnić. Wymieszać z przyprawami. Cebulę podsmażyć na złoto. Dodać do ryby wraz z tartą bułką, jajkiem, skórką i sokiem z limonki. Dobrze wymieszać. Ewentualnie doprawić.
Formować kotleciki lub pulpeciki, smażyć na złoto na oleju wymieszanym z masłem...

Znakomitym dodatkiem jest zielony sos: dwie spore garście świeżych ziół (pietruszki, bazylii, kolendry) zmiksować z 2 łyżkami śmietany, łyżeczką soku z limonki, łyżeczką wasabi(chrzanu) i pół łyżeczki cukru palmowego...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: