- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Przepis pochodzi z miesięcznika Burda, wydanego jeszcze w ubiegłym wieku.
W moim domu nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych ciasteczek.
Krajanka orzechowa
Składniki:
- 400 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90 g orzechów włoskich,
- 120 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 szczypty mielonych goździków,
- 4 łyżki mleka,
----------------------------------------
- 350 g galaretki porzeczkowej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić orzechy, mogą być mielone. Z mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, orzechów, startego na wiórki masło, cynamonu, goździków i mleka zagnieść ciasto.
Owinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. 2/3 porcji ciasta rozwałkować na natłuszczonej blasze na grubość 5 mm, ja wałkuję na 3mm. Pozostałe ciasto również rozwałkować, pociąć na paski szer. 5 mm i ułożone na desce, wstawić na 10 min to zamrażarki.
Galaretkę porzeczkową lekko podgrzać, wymieszać na gładką masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć paski z ciasta na kształt kratki. Żółtko wymieszać z mlekiem, rozsmarować na "kratkowanym" wierzchu.
Piec ok. 30 min. Po wystygnięciu, ciasto kroić na kawałki o wymiarach 4x4 cm.
Krajanka orzechowa
Składniki:
- 400 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90 g orzechów włoskich,
- 120 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 szczypty mielonych goździków,
- 4 łyżki mleka,
----------------------------------------
- 350 g galaretki porzeczkowej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić orzechy, mogą być mielone. Z mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, orzechów, startego na wiórki masło, cynamonu, goździków i mleka zagnieść ciasto.
Owinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. 2/3 porcji ciasta rozwałkować na natłuszczonej blasze na grubość 5 mm, ja wałkuję na 3mm. Pozostałe ciasto również rozwałkować, pociąć na paski szer. 5 mm i ułożone na desce, wstawić na 10 min to zamrażarki.
Galaretkę porzeczkową lekko podgrzać, wymieszać na gładką masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć paski z ciasta na kształt kratki. Żółtko wymieszać z mlekiem, rozsmarować na "kratkowanym" wierzchu.
Piec ok. 30 min. Po wystygnięciu, ciasto kroić na kawałki o wymiarach 4x4 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: