- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Przepis z bloga " Moje wypieki " , ja nie miałam orzeszków pini , więc dałam niesolone pistacje.
Wyszła bardzo pyszna i krucha. Nie pozostało już ani okruszka. Polecam!
http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Krajank...kami-pinii.html
cytuję
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków pini
250 g malin (mogą być mrożone)
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką.
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić na 12 części, póki ciepłe.
Wyszła bardzo pyszna i krucha. Nie pozostało już ani okruszka. Polecam!
http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Krajank...kami-pinii.html
cytuję
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków pini
250 g malin (mogą być mrożone)
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką.
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić na 12 części, póki ciepłe.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: