- Gru 2, 2007
- 3,261
- 0
- 36
Przepis przetłumaczyła dla mnie Dziunia (dziekuje), troche go zmienilam, bo zamiast poł laskii wanilii dałam ekstrakt waniliowy
porcja dla 6 osób
4 łyżeczki żelatyny
1/4 l mleka
4 żółtka
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g śmietany do ubicia
Potrzebna będzie jeszcze miska i woreczek kostek lodu.
Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody. Zagotować mleko w rondlu o grubych ściankach, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Zagotowane mleko, ciągle mieszając, powoli wlać do ubitych żółtek. Przelać całość do rondla i dalej mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa się zagrzeje. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy. Ogrzaną masę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić ją.
Rondel wstawić do miski z zimną wodą i lodem, ochłodzić masę mieszając. Gdy krem zacznie się ścinać wymieszać go delikatnie z ubitą śmietaną. 6 miseczek opłukać zimną wodą i wysypać cukrem, wlać do nich krem. Schładzać w lodówce min. 6 godzin.
Porcje nie są wielkie, ale krem jest dość słodki. Na tyle słodki, że następnym razem spróbuję go zrobić z mniejszą ilością cukru. Mam nadzieję, że ktoś się skusi – warto
porcja dla 6 osób
4 łyżeczki żelatyny
1/4 l mleka
4 żółtka
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g śmietany do ubicia
Potrzebna będzie jeszcze miska i woreczek kostek lodu.
Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody. Zagotować mleko w rondlu o grubych ściankach, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Zagotowane mleko, ciągle mieszając, powoli wlać do ubitych żółtek. Przelać całość do rondla i dalej mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa się zagrzeje. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy. Ogrzaną masę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić ją.
Rondel wstawić do miski z zimną wodą i lodem, ochłodzić masę mieszając. Gdy krem zacznie się ścinać wymieszać go delikatnie z ubitą śmietaną. 6 miseczek opłukać zimną wodą i wysypać cukrem, wlać do nich krem. Schładzać w lodówce min. 6 godzin.
Porcje nie są wielkie, ale krem jest dość słodki. Na tyle słodki, że następnym razem spróbuję go zrobić z mniejszą ilością cukru. Mam nadzieję, że ktoś się skusi – warto