Krem Bawarski

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Przepis przetłumaczyła dla mnie Dziunia (dziekuje), troche go zmienilam, bo zamiast poł laskii wanilii dałam ekstrakt waniliowy

porcja dla 6 osób

4 łyżeczki żelatyny
1/4 l mleka
4 żółtka
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g śmietany do ubicia

Potrzebna będzie jeszcze miska i woreczek kostek lodu.
Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody. Zagotować mleko w rondlu o grubych ściankach, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich ekstrakt waniliowy i wymieszać.

Zagotowane mleko, ciągle mieszając, powoli wlać do ubitych żółtek. Przelać całość do rondla i dalej mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa się zagrzeje. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy. Ogrzaną masę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić ją.

Rondel wstawić do miski z zimną wodą i lodem, ochłodzić masę mieszając. Gdy krem zacznie się ścinać wymieszać go delikatnie z ubitą śmietaną. 6 miseczek opłukać zimną wodą i wysypać cukrem, wlać do nich krem. Schładzać w lodówce min. 6 godzin.

Porcje nie są wielkie, ale krem jest dość słodki. Na tyle słodki, że następnym razem spróbuję go zrobić z mniejszą ilością cukru. Mam nadzieję, że ktoś się skusi – warto
icon_smile.gif


IMG_6484.jpg
 

Załączniki

  • IMG_6484.jpg
    IMG_6484.jpg
    360.3 KB · Wyświetleń: 1