Krem z dyni

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Monsai pytała ostatnio o przepisy dla dzieci
mamma.gif
.
Połączę więc odpowiedz dla niej z tegorocznym Festiwalem dyni
icon_smile.gif



Poniżej przepis na moja ulubiona i robiona na okrągło zupke dyniową. Zupa jest w słodkawa i cudownie jedwabista.
To po prostu pyszny krem z dyni - bez żadnych dziwactw.

Kawałek dyni pokrojony w kostki (kupuję ćwierć mniejszej dyni, obieram ze skóry, wyrzucam pestki a pozostałą cześć kroję w wiekszą kostke, porcjuję i zamrażam - wychodzi 4 czasami 5 mrożonek)
1 średniej wielkości kremowy ziemniak
1 mniejsza marchewka lub garść mrożonych marchewek typu baby- carrots
płaska łyżka masła
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru


Dynię, pokrojonego ziemniaczka i marchewki zalewam niewielką ilością mineralnej wody, jakieś 1-2 cm ponad poziom warzyw, dorzucam cukier, sól i masło. Gotuję pod przykryciem 15 - 20 minut, od momentu zawrzenia. Po lekkim przestygnięciu - miksuję blenderem.
Dorosłym można podać zupę ozdobioną keksem śmietany kremówki, maluchom - bez.

Wczesniej, gdy Jula byla niemowlakiem, gotowałam zupkę bez soli i cukru - dla maluszków które zaczynają dopiero poznawac smaki i ani sol ani cukier nie jest potrzebny, dodatkowo jesli dziecko nie toleruje masła - można dać zamiast masła oliwe z oliwek.



 

Załączniki

  • CSC_0598a.jpg
    CSC_0598a.jpg
    228.1 KB · Wyświetleń: 0