Czyli Wilk poleca.
1 nieduży królik pokrojony na porcje
300 ml białego wytrawnego wina (około 1,5 szklanki)
1 łyżka octu z sherry (balsamico też sie nada)
2 liście laurowe
kilka gałązek oregano
Oliwa
175 g malutkich obranych cebulek, w całosci
1 czerwona papryka chili, posiekana
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2/3 szklanki wywaru z kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Królika wlożyć do naczynia, wino wymieszać z octem, listkami i oregano, zalać zwierzątko, przykryć i odstawić na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Jeśli marynata nie pokryje w całości mięsa, co pewien czas obrócić.
Wyjąć mięso z marynaty, osuszyc papierowym ręcznikiem. Wina nie wylewać.
W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić królika, wyjąć i na tej samej oliwie podsmażyc cebulki aż zaczną zmieniać kolor.
Zdjąć cebulki, do rondla wrzucić chili, czosnek i paprykę w proszku, zamieszać, wlać marynatę i wywar. Gotować przez około minutę, doprawić solą, pieprzem, ew. dodać więcej papryki.
Do sosu włożyć mięso i cebulki, doprowadzic do wrzenia, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu około 45 minut, do miękkości.
Podawać z sałatą.
Przepis pochodzi z "Kuchni śródziemnomorskiej"
1 nieduży królik pokrojony na porcje
300 ml białego wytrawnego wina (około 1,5 szklanki)
1 łyżka octu z sherry (balsamico też sie nada)
2 liście laurowe
kilka gałązek oregano
Oliwa
175 g malutkich obranych cebulek, w całosci
1 czerwona papryka chili, posiekana
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2/3 szklanki wywaru z kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Królika wlożyć do naczynia, wino wymieszać z octem, listkami i oregano, zalać zwierzątko, przykryć i odstawić na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Jeśli marynata nie pokryje w całości mięsa, co pewien czas obrócić.
Wyjąć mięso z marynaty, osuszyc papierowym ręcznikiem. Wina nie wylewać.
W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić królika, wyjąć i na tej samej oliwie podsmażyc cebulki aż zaczną zmieniać kolor.
Zdjąć cebulki, do rondla wrzucić chili, czosnek i paprykę w proszku, zamieszać, wlać marynatę i wywar. Gotować przez około minutę, doprawić solą, pieprzem, ew. dodać więcej papryki.
Do sosu włożyć mięso i cebulki, doprowadzic do wrzenia, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu około 45 minut, do miękkości.
Podawać z sałatą.
Przepis pochodzi z "Kuchni śródziemnomorskiej"
Ostatnią edycję dokonał moderator: