Krówki - kruche

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Inspiracja

675 g cukru
pół filiżanki mleka
Zagotować, cały czas mieszając. Do gotującego dodać pozostałe składniki:
200 g skondensowanego mleka słodzonego
łyżka golden syropu (dałam miód)
szczypta soli
125 g masła (dałam mniej)
od siebie dałam cukier waniliowy

Gotować razem na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 30 minut cały czas mieszając (nie patrzyłam dokładnie ile minut się gotowało ale wyraźnie widać jak masa ciemnieje i gęstnieje).
Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Kroić jeszcze ciepłe - szybko tężeje.

Masa w garnku
1.jpg

Wylana i pokrojona
2.jpg

Gotowe krówki
3.jpg

 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    28.3 KB · Wyświetleń: 1
  • 2.jpg
    2.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 1
  • 3.jpg
    3.jpg
    28.4 KB · Wyświetleń: 1

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bosskie
mniam.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,677
517
113
bardzo smakowite , przypominają mi wczesne dzieciństwo i takie krówki co mi babcia robiła

choć ona chyba śmietanki , cukru i masła używała tylko
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kruche powiadasz
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Yhy
fiesgrins.gif
 

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Zrobilam dzisiaj

Tradycyjnie mi nie wyszlo, zawsze wychodzi mi co innego. dzisiaj - regularne MORDOKLEJKI
icon_mrgreen.gif

Nie wiem czy to dlatego ze dalam duuzo mniej cukru (ilosc z przepisu wydala mi sie masakryczna, he he), czy moze za krotko gotowalam? - ok 45 minut, ale jak wylalam mase, to ona nie byla taka krucha tylko gumowata i nawet nie dala sie pokroic. nie przejelam sie tym zbytnio i po prostu rwalam ja na kawalki, a z nich formowalam recznie cos w rodzaju cukierkow
icon_smile.gif

Efekt wklejam ponizej:
mordoklejki.jpg


Wciaz jednak mam ochote na kruche krowki i niedlugo znow sprobuje je zrobic
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
mordoklejki tez dobre, hmm a nawet lepsze ;) jak dla mnie
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
holender no! chodzą za mną te krówki
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
sluchajcie, po jednym dniu jestem w pelni usatysfakcjonowana!
icon_smile.gif


otoz, po nocnym lezakowaniu czesc cukierkow zmienila sie w przepyszne krucho-ciagnace krowki - takie jak uwielbiam, a czesc pozostala mordoklejkami
icon_mrgreen.gif

zupelnie nie wiem od czego to zalezy, ale jestem szczesliwa, bo krowy wyszly cudne - z zewnatrz kruche, a w srodku ciagna

jedyny problem ze musze jesc wszystkie po kolei, bo na oko nie mozna rozpoznac ktory cukierek jest krowkowy, a ktory mordoklejkowy
pfeif2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
no dobrze, ale jak dam wiecej cukru, zeby byly bardziej kruche, to czy da sie je w ogole zjesc? pytam, bo ja dalam tylko ok 400g (czyli spora roznica), a i tak wydaje mi sie ze to ulepek
icon_smile.gif
MIMO ze uwielbiam slodkie!