Kruche babeczki orzechowo-kakaowe

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Kruche korpusy do babeczek

P1140573.JPG


1/3 szklanki prażonych orzechów laskowych
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2,5 kopiatej łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
100gschłodzonego masła
5 żółtek
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Do misy malaksera/blendera z założonym nożem wsypać orzechy, mąkę, cukier, sól i kakao. Pulsacyjnie traktować towarzystwo, aż orzechy będą rozdrobnione. Dodać masło i chwilę poucierać. Potem wanilię i żółtka. I znowu się poznęcać.
Wygrzebać miksturę z maszyny, ewentualnie ręcznie dognieść, jakby malakser nie dawał rady (jak mój) i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Wykleić ciastem natłuszczone foremki do muffinek, podziabać dno widelcem i piec około kwadransa w 175-180C.
Po wystudzeniu napełniać czymś delikatnie słodkim i nie przytłaczającym w smaku.

Następnym razem spróbuję część masła i żółtek zamienić na śmietanę, bo wydaje mi się, że ciasto jest za tłuste, a wraz nie jest miękkie i elastyczne. W każdym razie wyrób gotowy jest bez zarzutu ;)

Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...staszkowym.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: