Często, zamiast uszek, do barszczu podaję kruche pierożki, które są dla mnie łatwiejsze do zrobienia z powodu ciasta. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki na ciasto
20 dkg mąki
12 dkg masła
1 jajko
łyżka kwaśnej śmietany (22%)
1/2 łyżeczki soli
Farsz
5 -8 dkg ugotowanych suszonych grzybów
cebula
łyżka tartej bułki
1 jajko
sól, pieprz
1,5 łyżki masła
Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby siekamy bardzo drobno, po czym przesmażamy je na maśle z drobniutko posiekaną cebulą. Dodajemy łyżkę tartej bułki i dla uzyskania większej spoistości farszu - jedno surowe jajko. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.
Z wymienionych składników, siekając je najpierw nożem, przygotowujemy kruche ciasto, zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka kieliszkiem do wina, nakładamy na każdy krążek nieco farszu i zlepiamy, formując zgrabne pierożki. Układamy je na blasze i pieczemy w gorącym (200st.) piekarniku na złoty kolor. Podajemy je ciepłe. Doskonale smakują również odgrzewane w piekarniku, czyli nie trzeba przygotowywać ich tego samego dnia, co pozwala nam rozłożyć sobie prace kuchenne w odpowiadającym nam czasie. Zamiast grzybowego, można też przyrządzić farsz z kapusty.
Składniki na ciasto
20 dkg mąki
12 dkg masła
1 jajko
łyżka kwaśnej śmietany (22%)
1/2 łyżeczki soli
Farsz
5 -8 dkg ugotowanych suszonych grzybów
cebula
łyżka tartej bułki
1 jajko
sól, pieprz
1,5 łyżki masła
Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby siekamy bardzo drobno, po czym przesmażamy je na maśle z drobniutko posiekaną cebulą. Dodajemy łyżkę tartej bułki i dla uzyskania większej spoistości farszu - jedno surowe jajko. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.
Z wymienionych składników, siekając je najpierw nożem, przygotowujemy kruche ciasto, zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka kieliszkiem do wina, nakładamy na każdy krążek nieco farszu i zlepiamy, formując zgrabne pierożki. Układamy je na blasze i pieczemy w gorącym (200st.) piekarniku na złoty kolor. Podajemy je ciepłe. Doskonale smakują również odgrzewane w piekarniku, czyli nie trzeba przygotowywać ich tego samego dnia, co pozwala nam rozłożyć sobie prace kuchenne w odpowiadającym nam czasie. Zamiast grzybowego, można też przyrządzić farsz z kapusty.