Kurczak po czerkiesku czyli co zrobic z kura z rosolu ;-)

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Skladniki:
mieso z kurczaka z rosolu, u mnie 2 udka i mieso z czesci grzbietowej (nie polecam piersi, bo ona maja najmniej smaku)
Sos:
60 g orzechow wloskich
1 lyzeczka masla
1 posiekana cebula
2-3 zabki czosnku
½ szkl zimnego rosolu (dolewac stopniowo)
120 g gestego jogurtu balkanskiego/tureckiego/greckiego
1 lyzeczka slodkiej papryki
½ lyzeczki ostrej papryki
sol
sok z cytryny do smaku
posiekana natka pietruszki


Wykonanie:
Na patelni rogrzac maslo, wsypac posiekane cebule i czosnek i podsmazyc na zloto. Wystudzic cebule z czosnkiem.
Do blendera wrzucic: orzeczy wloskie i cebule. Posiekac a nastepnie stopniowo dodawac rosol po ‘chlapce’ az masa będzie gladka.
W miseczce wymieszac: jogurt i mase orzechowa, dodac: papryki, sol, troche soku z cytryny i natke pietruszki.

Zimne mieso posiekac. Wymieszac z sosem i posypac dodatkowo natka z pietruszki.
Wstawic do lodownki na co najmniej 1 godzine żeby się przegryzlo.

Uwagi:
W wiekszosci przepisow do blendowanej masy orzechowej dodaje się 1-2 kromki chleba żeby zagescic. Ja tego nie robilam, bo rzadko jem bialy chleb, wiec nie było na stanie
icon_wink.gif


U mnie zamiast samego miesa z kurczaka było mieso i zimny ryz (około 100 g), co znakomicie zagescilo te ‘salatke’.

Danie jest wyjatkowo niewygledne, ale pyszne!


Zrodla:
http://ozlemsturkishtable.com/2010/08/cerk...h-walnut-sauce/
http://www.cookeatblog.com/circassian-chicken/

PS. Macie juz teraz kilka dowodow na CinCinie, ze nie umiem robic zdjec
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • czerkieskikurczak.jpg
    czerkieskikurczak.jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Yrso, naprawde pyszne! A to wszystko dzieki panu prowadzacemu 'Cook Eat Blog'. Czesto korzystam z jego przepisow; eszcze sie ani razu nie rozczarowalam jego daniami
icon_biggrin.gif
. Jakby nie mieszkal na Antypodach oswiadczylabym mu sie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
yrsa @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443275Zapowiada się bardzo apetycznie
icon_smile.gif
Noooo.

Boshka @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443276Yrso, naprawde pyszne! A to wszystko dzieki panu prowadzacemu 'Cook Eat Blog'. Czesto korzystam z jego przepisow. Jakby nie mieszkal na Antypodach oswiadczylabym mu sie. Jeszcze sie ani razu nie rozczarowalam jego daniami
icon_biggrin.gif
Oj tam, ciepło tam mają. Oświadcz się.
icon_mrgreen.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Ale to Brytyjczyk, ktory przeprowadzil sie down under, wiec podejrzewam, ze skradl serce jakiejs kobiecie z Antypodow
zahnlos.gif
Zreszta jesli tak gotuje, pewnie oswiadcza mu sie pare kobiet tygodniowo
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Teraz to po ptoku
Nawet nie wiem, gdzie polecial
icon_redface.gif
Mozliwe, ze malzonek sie zlitowal i zutylizowal, ale na rosol kupuje kury i one niebardzo, imo, nadaja sie do jedzenia. Czasem nie doczeka sie konsumpcji.

Mozna zrobic w formie pasty - smarowidla do chleba? Jakos smarowidlo do mnie mocno przemawia.

Sie zdjeciami nie przejmuj. Konkurencje mi zrobisz
icon_wink.gif

A jednak ogladalnosc wzrasta i ktos sie zawsze znajdzie, kto sie zlituje i wstawi dobre zdjecie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Mozna drobniej posiekac mieso i bedzie pasta
icon_biggrin.gif



A tak w ogole zachecam do obejrzenia obu zacytowanaych blogow, a zwlaszcza blogu Ozlem, ktora jest Turczynka mieszkajaca w UK, jeli lubicie (lub dopiero chcecie polubic
icon_wink.gif
) kuchnie turecka.