Kurczak po włosku

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Kurczak po włosku

Udka kurczaka w pysznym pomidorowym sosie.

2 udka kurczaka (ok. 50 dag)
2 cebule (15 dag)
oliwa
koncentrat pomidorowy (70 g)
3/4 szklanki rosołu drobiowo-grzybowego lub białego wytrawnego wina
2 łyżki mąki pszennej
papryka słodka
pieprz czarny
sól

Udka umyć, przekroić każde na pół, zalać zimną wodą na kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Rozgrzać w garnku oliwę, przesmażyć cebulę. Dodać koncentrat wymieszany z rosołem, podgrzewać 3 minuty. Włożyć udka, dusić pod przykryciem 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, doprawić papryką, pieprzem i ewentualnie solą, dolać do garnka z udkami i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z makaronem lub ryżem.

Nie wiem, czy to rzeczywiście jest potrawa włoska, ale ładnie się nazywa :mrgreen:. A przepis pochodzi chyba z "Kuchni".

5267.jpg