Kurczak w cieście francuskim (zawijańce)*

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
popełniłam dzisiaj
icon_wink.gif


pierś w w gyros, pieprzu ziołowym.
do tego piórka podsmażonej cebuli, sporo pieczarek, trochę czerwonej, polędwica i ser.


jak zwykle szybkie, pyszne i sycące
icon_wink.gif


do tego brokuły na parze i sałatka z pomidorów, kiszonych i cebuli
icon_wink.gif

jakoś tak swojsko
icon_razz.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
Moje trochę za mokre były od spodu, trzeba było przepis wypróbować przed zaserwowaniem go gosciom
ugly_08.gif

Zjedli i chwalili nawet, ale nie wiem czy nie przez grzeczność. To co zostało zjadłam na drugi dzień na zimno i było całkiem dobre, więc jako kanapka na piknik będzie też super.
 

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Zrobiłam. Było smaczne. Może spodziewałam się większych "fajerwerków", ale generalnie były OK.
Najważniejsze - spokojnie można je przygotować DZIEŃ WCZEŚNIEJ i przechować przykryte (żeby nie wyschły) w lodówce. Zostały mi dwa "surowe" i upiekłam je dopiero następnego dnia wieczorem - były świetne.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Robiliśmy tego kurczaka już daaawno temu w wersji z pociętym w kostkę kurczakiem i wariacją pieczarek, cebulki + plus wszystko to, co dodał mój N. gdy przenosiłam książki podczas przeprowadzki
mniam.gif


Wierzch posypałam pod koniec pieczenia serem.

Wyszło pyszne i sycące.

2547572661_84f820f58a.jpg
 

Załączniki

  • 2547572661_84f820f58a.jpg
    2547572661_84f820f58a.jpg
    119 KB · Wyświetleń: 0

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam i wszystkim bardzo smakowało. Na pewno będę powtarzać. Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

P1030745.JPG
 

Załączniki

  • P1030745.JPG
    P1030745.JPG
    63.4 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I moje - nadzienie pieczarki podsmazone z cebulą i ser. Piersi trochę rozbiłam - bałam się, że mi sie nie upieką
icon_wink.gif

Do tego była zupa brokułowa.

mumia_surowa.jpg

mumie.jpg

mumia_pol.jpg



 

Załączniki

  • mumia_surowa.jpg
    mumia_surowa.jpg
    25.7 KB · Wyświetleń: 0
  • mumia_pol.jpg
    mumia_pol.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 0
  • mumie.jpg
    mumie.jpg
    44.5 KB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Wreszcie widzę jak to zrobić, dziękuję Ilonko
anbetung.gif

lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ależ proszę
icon_mrgreen.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,924
1,512
113
Zrobiłam, ale nie zaplatałam, tylko za radą poprzedniczek ponacinałam - wyszło pysznie i efektownie. Do środka dałam oprócz mięsa pieczarki i cebulę oczywiście podsmażone, a zawiniątka wcale nie były od spodu mokre. Polecam
mniam.gif
.
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
zrobilam, do smazacych sie pieczarek z cebula dodalam bekon, palce lizac, pyszka!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo ładnie mi wyszły te zawijańce - niczym kokony
fiesgrins.gif

jednak w przepisie brakuje mi przypraw, kurczaka tylko posoliłam i natarłam czosnkiem delikatnie
ale całość była zbyt łagodna i mdła kolejnym razem mocno przyprawię kurczaka oraz resztę dodatków, ser jednak chyba by jakiś pleśniowy tutaj pasował
Ale sam pomysł genialny, jest to bardzo dekoracyjna potrawa wzbudzająca sensacje, wszyscy myśleli, że to jest ryba :D
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Fajne danko. Bardzo nam smakowalo i na pewno bede powtarzac. 1 pojedyncza piers kroilam na 3 kawalki, zrobilam z pieczarkami i boczkiem wedzonym oraz suszonymi pomidorami i boczkiem - z pomidorkami zdecydowanie lepsze. Mieso posypalam przyprawa gyros i zawijalam w ciasto a potem nacinalam. Wydaje mi sie, ze ladniej wyglada niz przeplatane kawalki ciasta
icon_smile.gif

 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Robiłam go... w lutym
icon_smile.gif
najpierw źle rozcięłam, potem poprawiałam, ale na szczęście smaku to nie zepsuło ;) zrobiłam z piersi kurczaka z pieczarkami i boczkiem.
lecker.gif
Teraz planuję łososia ze szpinakiem tak zawinąć
icon_smile.gif


kurczak_przed_IMG_43903_400x400.jpg


kurczak_po_IMG_43983_400x400.jpg


kurczak_pol_IMG_44063_400x400.jpg


Jakby ktoś szukał obrazkowe instrukcji, to jest TUTAJ
icon_smile.gif