Przepis znalazłam w broszurce wydanej przez murator S.A. Ponieważ męczy mnie ciąganie ze sklepu, nawet ww torbie na kółkach, różnych napojów z wodą mineralną na czele, postanowiłam zrobić wytwórnię napojów w domu. Oczywiście sprzyjają temu tropikalne upały. Najpierw musiałam zgromadzić:
- 1,5 kg chleba razowego
- 5 litrów pregoto3wnej wody
- 5 dkg drożdży
- cukier (ile kto chce, ja dałam szklankę - trochę za dużo))
- rodzynki (wzięłam małe opakowanie, chyba 10 dkg)
Chleb kroimy na kromki, opiekamy w piekarniku, pokruszyć, zalać w garnku (najlepiej kamionkowym) ciepłą przegotowaną wodą. Dodać drożdże i kilka łyże4ik cukru. Przykryć i odstawić ciepłe miejsce na 3 dni. Przecedzić, przelać do bu5telek. Do każde3j wrzucić kilka rodzynek, zakręcić i przechowywać w lodówce do 10 dni.
Pochodni8e przepisu z kuchni rosyjskiej.
- 1,5 kg chleba razowego
- 5 litrów pregoto3wnej wody
- 5 dkg drożdży
- cukier (ile kto chce, ja dałam szklankę - trochę za dużo))
- rodzynki (wzięłam małe opakowanie, chyba 10 dkg)
Chleb kroimy na kromki, opiekamy w piekarniku, pokruszyć, zalać w garnku (najlepiej kamionkowym) ciepłą przegotowaną wodą. Dodać drożdże i kilka łyże4ik cukru. Przykryć i odstawić ciepłe miejsce na 3 dni. Przecedzić, przelać do bu5telek. Do każde3j wrzucić kilka rodzynek, zakręcić i przechowywać w lodówce do 10 dni.
Pochodni8e przepisu z kuchni rosyjskiej.
Ostatnią edycję dokonał moderator: