ja chce ten czarny pachnacy co tam sprzedaja w duzych bochenkach
probowalem wiele razy ale nigdy ten zpach nie wszedl, chleb byl ok, ale nie ten smak i nie ten zapach
mam orginalny stary przepis litewski ale to jakos nie wychodzi
zalaczam go (raz go rozszyfrowalem i mialem przetlumaczony na inny jezyk)
Paprasta rugine duona
8 kg miltu
4 l vandens
80 g druskos
Raugui: 500 g ruginiu miltu
25 g mieliu
Pastaba. Receptas paimtas iš gana senos knygos, bet galima pameginti kepti orkaiteje (nors nelabai isivaizduoju ar kas gero iš to išeis).
Pati kepti nebandžiau, o recepta idejau, nes to papraše žmogus, gyvenantis užsienyje, kur nera lietuviškos duonos.
Sekmes kepant!
Renata
Viena trecdali duonai kepti skirtu miltu imaišyti pašildytame vandenyje ir sudeti atskirai šiltame vandenyje išleista rauga.
Gerai išmaišius, tešlos paviršiu užbarstyti miltais, duonkubili šiltai apdengti ir šiltoje vietoje pastatyti, kad irugtu. Duonkubilyje tešlos turi buti ne daugiau kaip 1/3 jo turio, nes rugdama tešla 2-3 kartus padideja.
Kai tešla pakankamai išrugsta, maždaug po 14 valandu, ja reikia gerai išplakti, sudeti likusius miltus, druska, labai gerai užminkyti ir vel šiltai pastatyti, kad pakiltu.
Krosnis kuriama, kai duona pradeda kilti.
Kepalai daromi vidutinio didumo staciai ant ližes, išklotos kopustu, ažuolo lapais, ajerais arba pabarstytos selenomis, ir šaunami i švariai iššluostyta karšta krosni.
Kepama 2-2,5 valandos.
Iškepta duona reikia suvilgyti karštu vandeniu ir uždengti švaria sausa skepeta, tada plutele buna minkštesne.
Šiltos duonos kepalu negalima deti vienas ant kito, nes, duonai susispaudus, atšoksta plutele.
Iškepta duona atšaldyti virtuveje ir išnešti i vesia patalpa.
Raugui: Imama 500 g ruginiu miltu, 25 g mieliu, 1-1,5 litro šilto vandens, viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kol išrugsta. Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti. Pagamintame rauge yra ne tik mieliu grybeliu, bet ir pieno rugšties bakteriju.
Raugas ne visada buna geras, be to, kiekvieno raugo skonis skiriasi, todel ir sakoma, kad kiekvienos šeimininkes duonos rugštis yra kitokia. Tai priklauso nuo pieno rugšties ir kitokiu bakteriju, kurios isiveisia rauge. Todel, gaminant rauga, patariama ipilti nors puse stiklines rugusio pieno.
Prie šio patiekalo geriausiai tinka:
Šaltinis: Valgiu gaminimas (1957 m.)
Maisto produktu svoris (g)
Produktas Vnt. Šaukštelis Šaukštas Stikline Pakelis
Miltai - 10 25 130 -
Druska - 10 30 260 -
Miltai, ruginiai - 10 25 130 -
Mieles - - - - -
hmm, mam nadzieje ze to ten