Lasagne ziemniaczana z jarzynami

kleinschatz

Member
Cze 20, 2010
403
0
0
Przepis z ksiazki o kuchni 5 przemian Claudii Nichterl " Vegetarisch "

500 g ziemniaköw
2 jaja
olej rzepakowy, olej z oliwek
2 lyzki masla
150 ml mleka 8 (sojowego )
2 lyzki maki
1 cebula
mala cukinia, 1 marchewka
1-2 pomidory
125 ml bulionu jarzynowego
4 lyzki parmezanu
pietruszka
Pieprz, söl , po lyzeczce oregano i bazylii, szcz galki muszk

Surowe ziemniaki utrzec, dodac jaja,söl i pieprz. Na oleju rzepak usmazyc cienkie placki.
Cebule zeszklic, dodac pokrojone w kostke seler, marchew i cukinie,doprawic pieprzem, oregano, bazylia, i sola.
zalac bulionem, dodac pokrojone pomidory, . Dusic 10 min. Domieszac natke.
Zrobic sos beszamel: stopic maslo. dodac make, zalac mlekiem, dobrze wymieszac, doprawic galkai sola.Na koncu dodac 2 lyzki parmezanu.
W formie warstwami: placki, sugo ziemniaczane i beszamel. Ostatnia warstwa z beszamelu. Posypac pozostalym parmezanem i zapiekac 10-15 min w 180 st.



slabe zdjecie, sorry bo z telefonu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: