Letnia zupa z młodych warzyw

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Składniki:
1 cebula
ok 8-10 malutkich ziemniaków
pół papryki czerwonej
2 młode marchewki
1 pietruszka (młody korzeń)
2 młode pory
2 kalarepki
3 szklanki bulionu (może być drobiowy)
słodka śmietanka 12 %
pieprz, sól
oliwa, masło
koperek

Wykonanie:
Rozgrzać oliwę z odrobniną masła i poddusić cebulę, dodać paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, posolić i chwilę razem dusić na niewielkim ogniu. Dodać bulion oraz marchewkę, pietruszkę, pory pokrojone w talarki oraz kalarepkę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości. Odlać 2-3 chochelki zupy i zblenderować wraz z kilkoma łyżkami śmietanki. Dodać do zupy, popierzyć (ew. jeszcze posolić). Gotowe! Posypać koperkiem na talerzach.