- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki Marthy Stewart 'Cookies' i został m. in. zamieszczony na tym blogu: http://www.howtoeatacupcake.net/2008/09/li...a-stewarts.html
Składniki na ok. 50 ciasteczek:
- 3/4 szklanki masła o temp. pokojowej (170 g)
- 1 szklanka cukru pudru (1/3 do ciasta, reszta do obtoczenia gotowych ciastek)
- drobno starta skórka z 2 limonek
- 2 łyżki świeżego soku z limonek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
Masło utrzeć do białości dodając 1/3 szklanki cukru (reszta do obtaczania ciastek po upieczeniu). Dodać skórkę i sok z limonek oraz wanilię, zmiksować.
W misce wymieszać mąkę ze skrobią i solą, dodać do mieszanki maslanej i zmiksować do połączenia składników.
Podzielić ciasto na 2 części i każdą zawinąć w przezroczystą folię, formując wałki o średnicy ok. 3,5 cm. Włożyć wałki do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 175*C.
Kroić wałki na 1/2 cm plasterki i układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-13 minut odwracając blachę w połowie pieczenia, aż ciastka będą lekko zezłocone.
Przestudzić ok. 80-10 minut i obtaczać ciastka w reszcie cukru pudru wsypanego do woreczka foliowego. Ciastka mozna przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
Moje uwagi:
- niestety nie przeczytałam przepisu uważnie i do ciasta dodałam cały cukier, mogło to wpłynąć na ich konsystencję - wyszły po prostu kruche
- nie dzieliłam ciasta na pół, ale uformowałam jeden wałek o większej średnicy
- nastepnym razem dodam więcej soku z limonki, żeby w smaku ciastka były bardziej kwaśne, a może to ten cukier w nadmiarze zawinił
- zdjęcia niestety komórkowe, aparatowe akumulatorki odmówiły dziś bezczelnie współpracy
Składniki na ok. 50 ciasteczek:
- 3/4 szklanki masła o temp. pokojowej (170 g)
- 1 szklanka cukru pudru (1/3 do ciasta, reszta do obtoczenia gotowych ciastek)
- drobno starta skórka z 2 limonek
- 2 łyżki świeżego soku z limonek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
Masło utrzeć do białości dodając 1/3 szklanki cukru (reszta do obtaczania ciastek po upieczeniu). Dodać skórkę i sok z limonek oraz wanilię, zmiksować.
W misce wymieszać mąkę ze skrobią i solą, dodać do mieszanki maslanej i zmiksować do połączenia składników.
Podzielić ciasto na 2 części i każdą zawinąć w przezroczystą folię, formując wałki o średnicy ok. 3,5 cm. Włożyć wałki do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 175*C.
Kroić wałki na 1/2 cm plasterki i układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-13 minut odwracając blachę w połowie pieczenia, aż ciastka będą lekko zezłocone.
Przestudzić ok. 80-10 minut i obtaczać ciastka w reszcie cukru pudru wsypanego do woreczka foliowego. Ciastka mozna przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
Moje uwagi:
- niestety nie przeczytałam przepisu uważnie i do ciasta dodałam cały cukier, mogło to wpłynąć na ich konsystencję - wyszły po prostu kruche
- nie dzieliłam ciasta na pół, ale uformowałam jeden wałek o większej średnicy
- nastepnym razem dodam więcej soku z limonki, żeby w smaku ciastka były bardziej kwaśne, a może to ten cukier w nadmiarze zawinił
- zdjęcia niestety komórkowe, aparatowe akumulatorki odmówiły dziś bezczelnie współpracy
Ostatnią edycję dokonał moderator: