Linzer Torte z maki razowej
100g miodu akacjowego
125g masla
1 duze albo 2 male jajka
1 lyzka cynamonu
szczypta gozdzikow
skorka otarta z polowy cytryny
125g zmielonych orzechow laskowych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
300g maki pszennej pelnoziarnistej
maslo do wysmarowania formy
100g konfitury malinowej
1 zoltko
Maslo, miod, zoltko/zoltka ukrecic na puch. Dodac przyprawy korzenne i orzechy. Make i proszek wymieszac, nastepnie dodac do ukreconego masla i zagniesc ciasto.
Piekarnik rozgrzac do 200°. 2/3 ciasta rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej okraglej formy, reszte rowniez rozwalkowac na grubosc 3-4 mm i radelkiem powycinac paski.
Ciasto w foremce posmarowac konfitura, z wycietych paskow ulozyc na ciescie kratke. Posmarowac ja zoltkiem. Ciasto piec 30-40min.
Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.
100g miodu akacjowego
125g masla
1 duze albo 2 male jajka
1 lyzka cynamonu
szczypta gozdzikow
skorka otarta z polowy cytryny
125g zmielonych orzechow laskowych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
300g maki pszennej pelnoziarnistej
maslo do wysmarowania formy
100g konfitury malinowej
1 zoltko
Maslo, miod, zoltko/zoltka ukrecic na puch. Dodac przyprawy korzenne i orzechy. Make i proszek wymieszac, nastepnie dodac do ukreconego masla i zagniesc ciasto.
Piekarnik rozgrzac do 200°. 2/3 ciasta rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej okraglej formy, reszte rowniez rozwalkowac na grubosc 3-4 mm i radelkiem powycinac paski.
Ciasto w foremce posmarowac konfitura, z wycietych paskow ulozyc na ciescie kratke. Posmarowac ja zoltkiem. Ciasto piec 30-40min.
Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.