Lody jogurtowe -śniadaniowe z granolą

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Po jedzeniu przez tydzień lodów na masie kajmakowej i śmietance ( gęstych, tłustych i mega słodkich) naszła mnie dziś ochota na cos zupełnie innego.
Na mrożony jogurt.

Przypomniałam sobie, że ulubiony Lebovitz sugerował dodanie miodu ( zamiast syropu kukurydzianego), aby lody nie zamarzały na kość i w ten sposób powstały lody ze składników, które wiele osób jada na śniadania.

jogurt naturalny -grecki ok 400 g

3 łyżki mleka w proszku

ok 2/3 szkl. wody/mleka

4 łyżki płynnego miodu

2-3 łyżki granoli

pasta waniliowa

Mleko w proszku mieszamy z wodą/ mlekiem, płynnym miodem i wanilią. Dodajemy jogurt, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Chłodzimy w lodówce.
Zimną masę wlewamy do maszyny, gdy już zacznie gęstnieć wsypujemy granolę.


Dla mnie póki co to strzał w 10.
Lody ładnie i szybko gęstnieją, nie są tak ciężkie jak te na śmietance, a nadal bardzo kremowe.
Chrupkie orzechy, ziarenka z granoli przyjemnie kontrastują z lodami. Do tego zrobione są z dość zdrowych składników, które i tak bym w innej postaci zjadła - więc i wyrzuty sumienia mniejsze ;)

Następnym razem planuję jeszcze dodać malutkie kawałki soczystej brzoskwini albo maliny.