Robię musztardę z przepisu podstawowego Evil_Princess z Czrnej Oliwki ->
MUSZATRDA DOMOWA
CYTAT
Musztarda (przepis podstawowy)
100 g ziaren białej gorczycy
80 ml wody
60 ml octu winnego (5 %)
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
Gorczycę mielisz na mączkę, mieszasz z wodą, octem, cukrem i solą; wyrabiasz przez przynajmniej 5 minut mikserem ręcznym, aż musztarda będzie miała konsystencję... no musztardy. Przekładasz do słoiczków lub małych naczyń z kamionki i odstawiasz na dwa dni w chłodne miejsce (czyli do lodówki), bo aromat w pełni rozwija się dopiero po tym czasie.
Musztardę ostrą robisz w ten sam sposób, z tym, że mączkę mielisz z gorczycy w stosunku 70 % białej - 30 % czarnej. Przy domowej produkcji musztardy słodkiej ilość cukru w przepisie podstawowym podwyższasz na 50 g.
Ja zamiast cukru dodaję miód i robię zawsze z białej gorczycy, bo wg mnie jest i tak wystarczająco ostra. Zrobiłam raz z białą i czarną w stosunku j.w., ale wolę z samej białej.
Gorczycę kupuję zawsze w ziarnach (takie zwykłe "targowe" opakowanie 100 g) i mielę w mikserze Magic Maxx (inaczej Magic Bullet) - pojemnik razem z ostrzami do mielenia ziaren wcześniej schładzam w lodówce, żeby nie przegrzać ziaren, aby nie straciły aromatu). Najpierw mielę ziarna, potem do tego samego pojemnika dodaję resztę składników, zmieniam ostrza na te do koktajli i miksuję. Przekładam do słoika i gotowe, ale musztarda najlepsza jest dopiero po upływie paru dni.