Makaron z szalwia i dynia pizmowa

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Kiedy mysle o warzywach jesieni, pierwsze skojarzenie ktora mi nachodzi na mysl to wlasnie dynie w kazdej postaci. Jest to zatem danie na czasie, wrecz idealne na jesienne popoludnie

1 lyzka oliwy z oliwek
1 sredniej wielkosci dynia pizmowa ( butternut squash), obrana i pokrojona na 1 cm kawalki
6 zielonych cebulek, drobno posiekanych
2 lyzki posiekanych listkow szalwi
14gram suszonych borowikow, oplukac i drobno posiekac
1/8 lyzeczki galki muszk.
3 szklanki rosolku ( ja uzywam z kartonika)
pol szklanki startego parmezanu
4 lyzeczki soku z cytryny
1/4 szklanki platkow migdalowych, zarumienone na patelce
0.5 kg penne
Olej rozgrzewamy na glebokiej patelni. Kiedy bedzie juz bardzo goracy, dodajemy pokrojona dynie i gotujemy przez 15-20 minut az dynia zacznie robic sie brazowa.

Dodajemy cebulke, szalwie, grzyby, galke, 1/8 lyzeczki soli i pieprzu- wszystko gotujemy przez okolo 1 minuty az cebulka zrobi sie mieksza. Dodajemy rosolek, zagotowujemy a nastepnie na mniejszym ogniu gotujemy przez nastepne 10 minut mieszajac od czasu do czasu.

W miedzycasie, gotujemy wode na makron z lyzka soli. Kiedy makaron jest al dente, odsaczamy go pozostawiajac ok. 1/4 szklanki wody z makaronu na pozniej.

Makaron laczymy z sosem, tak aby sos ladnie oblepial makaron. Dodajemy wody z gotowania makaronu wg uznania jezeli sos wydaje nam sie za gesty. Dosmaczamy sola i pieprzem i podajemy posypane prazonymi migdalami i parmezanem.

Smacznego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Paula, co to za kartonik?
Kupilam raz, jakis organiczny mial byc, a byl tragiczny. Nie wiem czy to regula, czy akurat litery im sie poprzestawialy.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dzieki. Sprobuje, bo niby sporadycznie, ale czasem sie przydaje
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Paulo, spadłaś mi z tym przepisem jak z nieba, bo właśnie przed chwilą przywiozłam z działki i dynię, i szałwię, a w kuchni suszy się kilka borowików!
anbetung.gif

Sądząc po ilości rosołu, to spora porcja. Na ile osób (mniej więcej)?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
o, jak sie ciesze, hmm, przyznam sie ze u nas w domu dla 2
zahnlos.gif
- z tym ze malz mial 2 dokladki
zahnlos.gif
, liczy sie?
Edit: dopisalam wlasnie ze to na 0.5 kg makaronu penne
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Dzięki! Wygląda na to, że na trzy bardzo głodne sztuki będzie w sam raz.
icon_wink.gif

Jutro robię, muszę tylko zanabyć penne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: