Kiedy mysle o warzywach jesieni, pierwsze skojarzenie ktora mi nachodzi na mysl to wlasnie dynie w kazdej postaci. Jest to zatem danie na czasie, wrecz idealne na jesienne popoludnie
1 lyzka oliwy z oliwek
1 sredniej wielkosci dynia pizmowa ( butternut squash), obrana i pokrojona na 1 cm kawalki
6 zielonych cebulek, drobno posiekanych
2 lyzki posiekanych listkow szalwi
14gram suszonych borowikow, oplukac i drobno posiekac
1/8 lyzeczki galki muszk.
3 szklanki rosolku ( ja uzywam z kartonika)
pol szklanki startego parmezanu
4 lyzeczki soku z cytryny
1/4 szklanki platkow migdalowych, zarumienone na patelce
0.5 kg penne
Olej rozgrzewamy na glebokiej patelni. Kiedy bedzie juz bardzo goracy, dodajemy pokrojona dynie i gotujemy przez 15-20 minut az dynia zacznie robic sie brazowa.
Dodajemy cebulke, szalwie, grzyby, galke, 1/8 lyzeczki soli i pieprzu- wszystko gotujemy przez okolo 1 minuty az cebulka zrobi sie mieksza. Dodajemy rosolek, zagotowujemy a nastepnie na mniejszym ogniu gotujemy przez nastepne 10 minut mieszajac od czasu do czasu.
W miedzycasie, gotujemy wode na makron z lyzka soli. Kiedy makaron jest al dente, odsaczamy go pozostawiajac ok. 1/4 szklanki wody z makaronu na pozniej.
Makaron laczymy z sosem, tak aby sos ladnie oblepial makaron. Dodajemy wody z gotowania makaronu wg uznania jezeli sos wydaje nam sie za gesty. Dosmaczamy sola i pieprzem i podajemy posypane prazonymi migdalami i parmezanem.
Smacznego
1 lyzka oliwy z oliwek
1 sredniej wielkosci dynia pizmowa ( butternut squash), obrana i pokrojona na 1 cm kawalki
6 zielonych cebulek, drobno posiekanych
2 lyzki posiekanych listkow szalwi
14gram suszonych borowikow, oplukac i drobno posiekac
1/8 lyzeczki galki muszk.
3 szklanki rosolku ( ja uzywam z kartonika)
pol szklanki startego parmezanu
4 lyzeczki soku z cytryny
1/4 szklanki platkow migdalowych, zarumienone na patelce
0.5 kg penne
Olej rozgrzewamy na glebokiej patelni. Kiedy bedzie juz bardzo goracy, dodajemy pokrojona dynie i gotujemy przez 15-20 minut az dynia zacznie robic sie brazowa.
Dodajemy cebulke, szalwie, grzyby, galke, 1/8 lyzeczki soli i pieprzu- wszystko gotujemy przez okolo 1 minuty az cebulka zrobi sie mieksza. Dodajemy rosolek, zagotowujemy a nastepnie na mniejszym ogniu gotujemy przez nastepne 10 minut mieszajac od czasu do czasu.
W miedzycasie, gotujemy wode na makron z lyzka soli. Kiedy makaron jest al dente, odsaczamy go pozostawiajac ok. 1/4 szklanki wody z makaronu na pozniej.
Makaron laczymy z sosem, tak aby sos ladnie oblepial makaron. Dodajemy wody z gotowania makaronu wg uznania jezeli sos wydaje nam sie za gesty. Dosmaczamy sola i pieprzem i podajemy posypane prazonymi migdalami i parmezanem.
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: