Malinowe tiramisu

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Za tradycyjnym tiramisu nie przepadamy z Małżem oboje, a z racji posiadania świeżych, pysznie słodkich malin wyszła inna odmiana tego popularnego deseru, która bądź co bądź o wiele bardziej przypadła nam w gusta i zostaje zaznaczona jako jeden z lepszych deserów, do powtarzania, jak najbardziej
icon_smile.gif

Coś o smaku ?
Idealne połączenie słodyczy, ale przełamanej odrobiną kwasowości owoców, co nadaje deserowi cudownie orzeźwiającego charakteru ... i ta kremowa puszystość ....
icon_smile.gif


Składniki :
- op. podłużnych biszkoptów (u mnie "lady fingers")
- 2 szklanki mocnego naparu dobrej kawy (nie używam rozpuszczalnej, jedynie ziarnistą, mieloną na świeżo)
- 150 ml malinowego rumu , ewentualnie likier malinowy
- cukier ( do osłodzenia ponczu, według smaku )
- 1/2 l. śmietanki 36%
- 4 śmietan-fixy
- cukier puder
- cukier wanilinowy - 2 opakowania, lub esensja waniliowa
- 2 opakowania serka mascarpone
- 5 jaj
- 3 koszyczki słodkich malin
- kilka łyżek dobrego kakao

Przygotowujemy kawę, osładzamy, studzimy i łączymy z rumem.
Maliny płuczemy i osączamy.
Jeden koszyczek malin zostawiamy w całości-do dekoracji.
Zawartość dwóch pozostałych miażdżymy. Nie używam tutaj blendera , a jedynie zwykły tłuczek do ziemniaków - dobrze jest czasem trafić w kremie na większy kawałek maliny
icon_smile.gif

Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem. Dodajemy serki mascarpone i ubijamy dalej dodając również wanilię.
Osobno ubijamy na sztywno śmietanę ze śmietan-fixem.
I również osobno-białka - na sztywną pianę - z odrobiną cukru pudru.
Następnie delikatnie należy wmieszać w masę jajeczno-serową zmiażdżone owoce, po nich śmietanę i białka.

Najlepiej użyć do tego deseru małych pucharków lub jednego dużego naczynia o prostopadłych ściankach.
Układamy na dnie namoczone biszkopty w ponczu (nie może z nich jednak kapać). Na nich połowa kremu.
Posypujemy całość warstwą kakao i znów układamy biszkopty, na nich druga połowa kremu.
Schładzamy deser co najmniej 2-3 godziny w lodówce, a przed podaniem posypujemy znów kakao i dekorujemy owocami, listkami mięty czy melisy.

Smacznego.

399141_442906182419266_1811616053_n.jpg

(smak słonecznego lata )
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,744
113
Robiłam już malinowe tiramisu z innego przepisu i bardzo mi smakowało, więc z chęcią wypróbuję z tego.
Wygląda pięknie - byłam pewna, że masa zawiera żelatynę, bo jest tak zwarta.
Robilaś w tortownicy czy z obręczą cukierniczą?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
A to nie jest w szklanej misie? Tak mi się wydawało?
gruebel_2.gif
Bardzo ładne.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Joanna @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342054Robiłam już malinowe tiramisu z innego przepisu i bardzo mi smakowało, więc z chęcią wypróbuję z tego.
Wygląda pięknie - byłam pewna, że masa zawiera żelatynę, bo jest tak zwarta.
Robilaś w tortownicy czy z obręczą cukierniczą?
ale właśnie, jak piszą dziewczyny, to szklana misa, nie tort Joanno
icon_smile.gif
Sam krem moze by i się nie rozpadł, gdyby dodać mniej białek, o dwa smietan-fixy więcej, ale biszkopty są bardzo wilgotne i one nie były by stabilne
icon_smile.gif

To deser-nie ciasto
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,744
113
Byłam pewna, że to deser w formie tortu - zupełnie tego szkła nie dostrzegłam.
rofl.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,744
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ale bosko wygląda
icon_eek.gif
lecker.gif

 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Joanna @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342098Byłam pewna, że to deser w formie tortu - zupełnie tego szkła nie dostrzegłam.
rofl.gif
Joanna @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342106Dlatego pytałam, czy w obręczy robiony.
icon_mrgreen.gif




Ponieważ mam w domu wszystkie składniki (tylko po maliny muszę skoczyć na działkę), zrobię najszybciej, jak się da.
mniam.gif




Mascarpone w opakowaniach po 250 g?
teraz ja będę się śliniła, wiedząc, że moje wyszło, a Twoje dopiero świeżutkie się robi ;)
Jeszcze maliny z działki, aaaaaa!!!!

Tak, tak , mascarpone po 250 gram, jakos nie napisałam, bo u nas wystepuje chyba tylko ta gramatura
gruebel_2.gif



Cieszę się dziewczyny, że się podoba, próbujcie
icon_smile.gif
Niebiańsko smakuje
icon_smile.gif
No i oczywiście malin może być więcej ;)
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Joanna @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342188No właśnie mam półkilogramowe pudełko Epiu, więc wolałam się upewnić.

A malin malusio, bo potworna susza, ale garsteczkę uzbierałam.
nie widziałam takiego, a gzie takowe kupujesz i w jakiej cenie?

marghe @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342203Wygląda wspaniale.
Jedno co mi się nie podoba to smietanfixy
hm... niby tak, niby chemia, ale ładnie usztywnia smietankę
icon_sad.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,744
113
Monsai @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342231nie widziałam takiego, a gzie takowe kupujesz i w jakiej cenie?


hm... niby tak, niby chemia, ale ładnie usztywnia smietankę
icon_sad.gif
Monsai, kupiłam w Makro. Ale kiedyś widziałam w Tesco albo Carrefourze. Kosztuje chyba około 13 - 15 złotych za 500g.
O, takie:
http://www.google.pl/imgres?q=mascarpone+e...,r:13,s:0,i:112
Moim zdaniem bardzo smaczne.


Śmietan - fix to żadna chemia. Trochę glukozy i skrobi modyfikowanej.
icon_smile.gif

Czasem używam, choć ostatnio rzadko, bo ubijam śmietankę zmieszaną z mascarpone i wychodzi super.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Joanna @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342232Monsai, kupiłam w Makro. Ale kiedyś widziałam w Tesco albo Carrefourze. Kosztuje chyba około 13 - 15 złotych za 500g.
O, takie:
http://www.google.pl/imgres?q=mascarpone+e...,r:13,s:0,i:112
Moim zdaniem bardzo smaczne.


Śmietan - fix to żadna chemia. Trochę glukozy i skrobi modyfikowanej.
icon_smile.gif

Czasem używam, choć ostatnio rzadko, bo ubijam śmietankę zmieszaną z mascarpone i wychodzi super.
cenowo zatem troche drożej, bo za dwa po 250 gram u nas płacę niepełne 10 zł. Ale dobrze wiedzieć ;)

O widzisz, nie wczytywałam się w skład, więc spokojniej można uzywać, chociaż tak czy siak, przyzwyczajona jestem do nich i raczej nie zamierzałam z nich rezygnować ;)

lambethka @ 11 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1342260smietan fixy mozecie z powodzeniem zastepowac u nas tak zwanym johannisbrotkernmehl - czyli maczka chleba swietojanskiego
icon_biggrin.gif
nieeeee, nooo tego to u nas nie widziałam
icon_smile.gif
Więc jednak zostaje mi fix
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Się z Marghe zgadzam
icon_mrgreen.gif

Poza tym masa z mascarpone i śmietany nie podchodzi wodą jak masa z samej śmietany, używam takiej masy dość często i na drugi dzień,jak oczywiście zostanie, jest taka sama, woda się nie oddziela.