Małpi chlebek

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Monkey bread za http://gourmeted.com/2010/09/15/monkey-bread/ - cudne zdjęcia, przepis uproszczony.

zdjęcia%20kul7.jpg


50g roztopionego masła
275ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
opakowanie suchych drożdży

400g mąki
2 łyżeczki soli (mam tu wątpliwości)

niepełna szklanka brązowego cukru (miałam dark muscovado)
2 łyżeczki cynamonu
100g topionego masła

Wymieszać stopione masło, mleko, cukier i drożdże. Odstawić na chwilę. W tym czasie w misce wymieszać mąkę i sól. Połączyć składniki mokre z suchymi i wyrabiać hakami przez ok 7 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić do podwojenia objętości.

Wymieszać cukier z cynamonem i stopić masło- w osobnych miseczkach.

Odrywać kawałki wyrośniętego ciasta i formować kulki o średnicy circa 2 cm. Wrzucać kulki do masła, wyjmować widelcem, tak aby nadmiar masła odciekł, obtaczać w cukrze z cynamonem i wrzucać do formy (miałam tortownicę 20cm z wkładem kominowym, chyba była trochę za niska, bo mi kilka kulek nawiało z formy i narobiło dymu). Na koniec posypać resztką cukru (o ile zostanie), masłem raczej nie polewać (ja polałam i to była już przesada).
Odstawić do podrośnięcia. Piec ok 35 minut w 175C.
Podawać ciepłe. Można podgrzewać w mikrofalówce.

P1100501.JPG


 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
O, fajowo, da się przerobić na bezkrowie, dawno nie robiłam żadnej drożdżówki, chyba się skuszę, muszę tylko dokupić mleko kokosowe
icon_smile.gif
.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,330
1,620
113
Marg, podziel się wątpliwościami dotyczącymi soli. Uważasz, że to za dużo, czy całkiem przeciwnie?
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
No właśnie czuć tą sól. Ja rozumiem, że ma podkreślać słodycz, ale jak dla mnie była tu fałszywą nutą. Następnym razem zejdę do 1 łyżeczki.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Będziesz piekła??
fiesgrins.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,330
1,620
113
Moje smaki, więc na pewno. Może z połowy porcji? Na pierwszy ogień pójdą jednak miodowe bułeczki Krystyny.
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
upieklam, dziewczynki zajadaly sie a ja sie zajadalam tym "sosem" do obtaczania kulek drozdzowych
icon_redface.gif
, nieziemsko pyszny
na pewno bedzie czesto w piekarniku goscic ten chlebek,
dzieciakom spodobala sie nazwa
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,330
1,620
113
Zrobiłam, pyszny jest. Dodałam trochę kardamonu do cukru z cynamonem. Następnym razem dam go więcej. Najbardziej mi smakuje ta skarmelizowana skórka.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,330
1,620
113
Zapomniałam dodać zdjęcie. Aha, na zimno mi bardziej smakowało.

DSC_1496.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1496.JPG
    DSC_1496.JPG
    82.3 KB · Wyświetleń: 20